Gratis verzending vanaf €75;     Brievenbuspost NL €1,50;       Pakketpost NL €4,99;   Verzending Be en Du €7,99

Menu
HuisBlog7 tips om vliegjes bij planten te voorkomen

7 tips om vliegjes bij planten te voorkomen

vetplantjes tuiniernatuurlijk.nl

Vervelende vliegjes bij planten

Iedereen heeft er weleens last van: zwarte vliegjes die rondom de kamerplanten vliegen. Dit zijn varenrouwmugjes maar worden ook vaak rouwvliegjes genoemd. De larven van deze mugjes leven in de grond en verpoppen daar tot volwassen mugje. De mugjes komen uit de grond en vliegen rondom de planten of zitten op de potgrond. Je ziet ze goed als je je planten water geeft. Soms trekken ze wat verder de kamer in en zie je ze bijvoorbeeld voor een beeldscherm vliegen. De volwassen mugjes leggen weer eitjes in de potgrond waar de nieuwe  larven uitkomen. Deze verpoppen zich vervolgens weer tot mugje en zo komen er steeds meer vervelende vliegjes in huis. 

decofixer pannekoekplant

varenrouwmug op decofixer vangkaartje

Hoe voorkom je een invasie aan varenrouwmug in huis? 

1. Haal geen geïnfecteerde planten in huis  

Voordat je een plant koopt controleer deze eerst op de aanwezigheid van varenrouwmug. Kijk of je de mugjes rondom de plant ziet vliegen en blaas eens licht tegen de potgrond. Vliegen er dan geen vliegjes op dan kun je de plant met een gerust hart kopen. Als je een plant cadeau krijgt en je twijfelt of deze last heeft van varenrouwmug kun je de plant eerst tijdelijk apart zetten van de andere planten. Controleer de plant regelmatig totdat je er zeker van bent dat plant vrij is van de mugjes en bij de andere planten gezet kan worden.  

2. Koop kwalitatief goede potgrond

Alle potgronden lijken er min of meer hetzelfde uit te zien. Toch zit er veel verschil tussen verschillende soorten potgronden. Kies altijd voor een kwalitatief goede potgrond want goede potgrond is de basis van plantgezondheid. Een goede potgrond heeft een goede water en luchthuishouding, bevat de juiste PH en voeding en is vrij van schadelijke schimmels en bacteriën. RHP is een stichting welke potgrond keurt. Potgrond met het RHP-keurmerk vergroot de zekerheid op kwalitatief goede potgrond. Heb je grond over? Bewaar het goed afgesloten zodat varenrouwmugjes geen eitjes kunnen leggen in de zak met potgrond.  

3. Geef niet teveel water  

Varenrouwmuggen houden van een vochtige grond. Door de potgrond wat droger te houden worden er minder eitjes gelegd en voor de larven is het moeilijker om door de potgrond te bewegen.  

4. Geef van onderen water  

Je kunt er ook voor kiezen om van onderaf water te geven. Zet een pot met gaatjes in de bodem op een schoteltje en geef water via het schoteltje. Het water trekt omhoog de pot in. Zo blijft de bovenste laag van de potgrond droog waardoor er minder eitjes worden gelegd.  

5. Controleer de planten regelmatig  

Door op tijd de eerste mugjes waar te nemen wordt erger voorkomen. Het signaleren van de mugjes kan tijdens het water geven van de planten. Als er varenrouwmuggen aanwezig zijn stijgen ze op wanneer je de plant water geeft. Tevens kun je regelmatig lichtjes tegen de portgrond blazen. Bij aanwezigheid van de mugjes zullen ze dan opstijgen. Voor het signaleren van de varenrouwmug kun je ook gele vangkaartjes gebruiken zoals bijvoorbeeld de Decofixer vangkaartjes. Zet de vangkaartjes met het stokje in de potgrond en controleer regelmatig of er varenrouwmug op zit.  

6. Zorg voor een weerbare plant  

Een weerbare plant is gezond en sterk en heeft een goed wortelgestel. Het is bekend dat gezonde planten minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Een weerbare plant krijg je door een goede potgrond te gebruiken, de juiste standplaats te kiezen voor de plant en de juiste voeding te geven.  

7. Zet roofmijt Hypoaspis in

Hypoaspis (Stratiolaelaps scimitus) is een bodemroofmijt die eitjes, de larven en de poppen van de varenrouwmug eet. Daarnaast eten ze ook tripspoppen, springstaartjes en andere bodembeestjes. Hypoaspis bouwt een populatie op in de pot en kan preventief worden ingezet omdat er altijd wel iets te eten is voor deze bodemroofmijt. Door preventief op elke pot een schepje met roofmijten te leggen wordt een invasie aan varenrouwmug voorkomen. Bij gebruik van Hypoaspis dient de potgrond niet te droog te zijn.  

 

Rouwvliegjes bestrijden? Kijk dan in de webshop voor de effectieve en natuurvriendelijke oplossingen. Wil je meer achtergrondinformatie over varenrouwmug lees dan het kennisbankartikel: alles over varenrouwmug of de blog: vliegjes bij kamerplanten

 

laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van tuiniernatuurlijk.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 40 reviews.
  • Geen producten in de kruiwagen
Huis
Winkel
0 Winkelwagen
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.