Aaltje Phasmarhabditis californica
Naaktslakken zijn op biologische en natuurlijke wijze te bestrijden met het insectparasitaire aaltje (nematode) Phasmarhabditis californica (voorheen hermaphrodita). Dit aaltje, van 0,1 mm lang, is niet met het blote oog zichtbaar en leeft in de grond.
Aaltjes, hoe werkt het?
Naaktslakken leven een groot deel van hun leven in de grond. De aaltjes gaan in de grond op zoek naar de slakken. Ze dringen de slak binnen en scheiden vervolgens een bacterie af. De slak wordt ziek, zal stoppen met vreten en zal uiteindelijk sterven en voedsel worden voor de aaltjes. De aaltjes bestrijden alleen de naaktslak omdat deze met name in de grond leeft. Een huisjesslak gaat niet de grond in dus deze wordt dan ook niet door de aaltjes bestreden.
Een effectief moment om de aaltjes toe te passen is als de naaktslakken uit winterslaap komen. Dan hebben ze nog geen eitjes gelegd en een toepassing van aaltjes voorkomt dan een nieuwe invasie naaktslakken. Een ander moment is als de nieuwe generatie naaktslakken uit hun eitjes gekomen zijn. Ze zijn dan nog klein en heel vatbaar voor de bacterie die de aaltjes bij zich dragen. Pas de aaltjes toe bij het signaleren van de naaktslakken.
Bij de opkweek van planten zijn de planten heel vatbaar voor naaktslakken. Pas de aaltjes dan 2 weken voor het opkomen van zaad of het planten van stekjes toe, dan zijn de naaktslakken weg bij het planten en hebben de stekjes de kans om mooi uit te groeien.
Verpakking
De aaltjes zijn verkrijgbaar in een verpakkingsgrootte voor een oppervlak van 10m², 20m², 40m², en 100m². Het product bevat nematoden die in rust zijn gemengd met een draagstof.
Het toepassen van aaltjes
Voor het toedienen van deze nematoden moet de grondtemperatuur minimaal 5 graden Celsius zijn. Het product wordt geleverd inclusief gebruiksaanwijzing. Hierop staat vermeld in hoeveel liter water de verpakking opgelost dient te worden. U kunt de aaltjes vervolgens aangieten met een gieter. Vervolgens het oppervlak nasproeien met water zodat de aaltjes goed de grond in gaan (of toepassen in een regenbui). De behandelde oppervlakte gedurende 2 weken vochtig (niet nat) houden. Aaltjes toepassen in de schemering of op een bewolkte dag omdat ze niet tegen UV-straling kunnen.
Bewaren en houdbaarheid
Dit product bevat levend materiaal en is kort houdbaar. Op de verpakking staat een uiterste gebruiksdatum. Wilt u de aaltjes bewaren doe dit dan in de groente la van de koelkast. Niet in de vriezer bewaren!
Verzending
Dit product is brievenbuspost. Meerdere verpakkingen voor 100m² worden als pakketpost verzonden. Verzending van dit product is op maandag t/m donderdag.
Aaltjes tegen naaktslakken kunnen het beste in het voorjaar of najaar worden gebruikt, wanneer de bodemtemperatuur tussen de 5 en 20 graden Celsius ligt en wanneer er naaktslakken, of de schade ervan, worden gezien. Bij stekken of zaaien is het goed om 2 weken voor het zaaien of planten van stek de aaltjes toe te passen. Dit om de hele jonge plantjes direct bij opkomst te beschermen en ze mooi uit kunnen groeien voordat ze opgegeten worden. Goede momenten van toepassing zijn in maart, als de naaktslakken uit de winterslaap komen, voor de opkomst van planten en bloemen en in september voordat de naaktslakken in winterslaap gaan. De aaltjes tegen naaktslakken werken curatief. Dat wil zeggen: ze bestrijden slakken op het moment dat ze waargenomen worden.
Twee weken na toepassing zijn het aantal naaktslakken een stuk minder en is de werking merkbaar.
Aaltjes zijn een effectieve en milieuvriendelijke methode om naaktslakken te bestrijden maar er zijn een paar nadelen waarmee rekening gehouden moet worden:
- Gevoeligheid voor omgevingsfactoren: Aaltjes zijn gevoelig voor omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheid. Als de omstandigheden niet optimaal zijn, kunnen de aaltjes minder effectief zijn.
- Het proces gebeurt in de grond dus valt niet erg op. Als het aantal naaktslakken 2 weken na toepassen zichtbaar minder wordt dan geeft dat pas duidelijkheid dat de aaltjes werken.
- Kosten: Aaltjes zijn relatief duur in vergelijking met andere methoden van naaktslakkenbestrijding, zoals het gebruik van lokmiddelen of mechanische maatregelen. Lees bij twijfel tussen slakkenaaltjes of slakkenkorrels de blog Last van slakken
De aaltjes werken niet tegen huisjesslakken. Aaltjes leven namelijk in de grond waar de naaktslakken ook het grootste deel van hun leven zitten. De besmetting vind dan ook in de grond plaats. Huisjesslakken gaan niet de grond in dus zullen ook niet besmet raken. Aangezien huisjesslakken minder schade maken geeft het vaak niet dat ze er zijn. Mochten de huisjesslakken veel schade geven dan kunnen er beter slakkenkorrels worden gestrooid in plaats van aaltjes.
Len Fabries (geverifieerde eigenaar) –
Nog niet gebruikt
Jolanda Zwaan (geverifieerde eigenaar) –
Ik kan er nog geen oordeel over geven. Ik heb het net toegepast. Het heeft een inwerkperiode.
Diane van Dijk (geverifieerde eigenaar) –
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
marjolein van Eekeren (geverifieerde eigenaar) –
Heb het net pas toegepast, dus even afwachten, maar heb hoge verwachtingen
Wim Kerkhof (geverifieerde eigenaar) –
De aaltjes lossen slecht op in water en bleven klonteren
Michiel (geverifieerde eigenaar) –
Weet ik nog niet. Duurt 2 weken. Kan zijn dat de aaltjes het moeilijk hebben omdat het kouder is geworden. Maar dat ligt dan aan mij. Had ik het weerbericht maar beter in de gaten moeten houden.
Johan Koertse (geverifieerde eigenaar) –
ziet er goed uit
Jaap (geverifieerde eigenaar) –
Weet nog niet of het werkt, maar de aaltjes zijn in ieder geval makkelijk met een gieter toe te passen.
Jolanda Maas (geverifieerde eigenaar) –
Ik weet nog niet of het werkt. Dat zal moeten blijken met de tijd. Het weer heeft ook niet mee gewerkt dus dan kan ook een reden zijn mocht het niet werken.
Ria Blok (geverifieerde eigenaar) –
Ook door koud weer geen slak gezien dus nog moeilijk te beoordelen
Alex Goeree (geverifieerde eigenaar) –
Geen idee, moet het resultaat nog zien….
PETER Bredenbeek (geverifieerde eigenaar) –
Het is nog te vroeg (1 week na gebruik) om een definitief oordeel te vellen, maar het lijkt te werken.
Ruud Plomp (geverifieerde eigenaar) –
Goed verpakt. Handleiding duidelijk
Willa –
Heb volgens voorschrift aaltjes verspreid. Nog even anderhalve week afwachten of het werkt.
Corine Hofte (geverifieerde eigenaar) –
Heldere gebruiksaanwijzing. Het is even afwachten of het product effectief is.
Marion Coenen (geverifieerde eigenaar) –
Kan ik nog geen oordeel over geven, te warm en te drogg weer!!