Menu
HuisKennisbankVarenrouwmug en hoe te bestrijden

Varenrouwmug en hoe te bestrijden

kamerplanten

Achtergrondinformatie varenrouwmug en hoe deze te bestrijdien.

De Latijnse naam voor Varenrouwmug is Sciarae spp. In de volksmond worden deze mugjes ook wel rouwmugjes of rouwvliegjes genoemd. Er zijn verschillende soorten varenrouwmuggen maar ze lijken allemaal op elkaar.

shutterstock 67065043%20sciaradae
Volwassen varenrouwmug

Levenscyclus varenrouwmug

De levenscyclus van de varenrouwmug bestaat uit een eistadium, 4 larvenstadia, een popstadium en het volwassen mugje. Het volwassen mugje is slank, zo’n 2 tot 5mm groot, zwartgrijs van kleur, lange poten en duidelijke lijnen op de vleugels. Het mannetje is iets kleiner dan het vrouwtje. De mugjes leven enkele dagen tot een week. Binnen enkele uren nadat het vrouwtje uit het popstadium is gekomen zal ze paren met een mannetje en kan ze eitjes gaan leggen. Ze zal in haar leven zo’n 50 eitjes leggen. De eitjes zijn zeer klein, witgeel van kleur en worden op het bodemoppervlak vlakbij de plantenwortels gelegd. De larven zijn 5-12mm groot, wit van kleur met een opvallende zwarte kop en hebben geen poten. Het larvenstadium duurt ongeveer 2 weken. De verpopping vind plaats in een kleine holte in de grond. De poppen zijn 2-5mm lang. Dit stadium duurt ongeveer 6 dagen. Bij elkaar opgeteld duurt de hele cyclus van ei tot en met volwassen mugje zo’n 4 weken. Bij warm weer gaat de cyclus iets sneller en bij koud weer duurt het wat langer.

varenrouwmuglarve%20biobest
larve varenrouwmug

Schade door varenrouwmug

Varenrouwmug zit graag in een vochtige omgeving. De larven leven in de grond en eten aan plantenwortels. De schade is groot in stekplanten omdat deze nog maar enkele klein wortels hebben. De wortels kunnen door de varenrouwmuglarven niet goed ontwikkelen en het stekplantje zal dan wegrotten. In grote planten is de schade aan wortels gering. Plantenwortels zijn dan al groot en sterk waar de larven weinig schade aan kunnen veroorzaken. Binnenshuis worden de mugjes als vervelend en irritant ervaren. Daarbij infecteren ze weer nieuwe planten waardoor het er steeds meer worden. Dat is dan ook de reden dat de varenrouwmug binnenshuis in kamerplanten toch bestreden wordt.

Bestrijding varenrouwmug

Vangplaten

De volwassen muggen kunnen weggevangen worden met gele vangplaten ook wel plakplaten, lijmplaten, vangkaarten of plakkaarten genoemd. Deze vangplaten zijn gemaakt van een bepaalde kleur geel welke de muggen aantrekt. Op de vangplaten zit lijm. Wanneer een mugje op de gele plaat afkomt zal deze op de kaart vastplakken. Door het wegvangen van de mugjes kunnen de vrouwtjes minder eitjes afzetten waardoor de populatie varenrouwmug afneemt. Speciaal voor particulieren binnenshuis is Decofixer ontworpen, kleine vangplaatjes in leuke vormen.

Aaltjes

Biologisch bestrijden van varenrouwmug kan met een insectparasitair aaltje; Steinernema feltiae. De levenscyclus van dit aaltje (nematode) bestaat uit een eistadium, 4 larvenstadia en een volwassen stadium en vindt plaats in de gastheer (parasiet). Het derde larvenstadium van het aaltje leeft buiten de gastheer en gaat op zoek naar een gastheer om daar de levenscyclus te kunnen voltooien. Het aaltje dringt via de lichaamsopeningen de larve van de varenrouwmug binnen. In de darm van het aaltje bevinden zich bacteriën die ervoor zorgen dat de varenrouwmuglarve ziek wordt en dood gaat. De bacteriën verspreiden zich door de varenrouwmuglarve heen en zorgen ervoor dat het weefsel van de gastheer omgezet wordt in voedsel voor de aaltjes. De aaltjes zullen zich in de varenrouwmuglarve ontwikkelen naar het vierde larvenstadium waaruit vervolgens de mannetjes en vrouwtjesaaltjes (het volwassen stadium) ontstaat. Na paren leggen de vrouwtjesaaltjes eitjes. Het eerste stadium van de levenscyclus vind nog plaats in het eitje. Tijdens het tweede larven stadium komen de aaltjes uit de eitjes in de gastheer. Zodra de aaltjes zich in het derde larvenstadium bevinden verlaten ze de gastheer en gaan ze op zoek naar een nieuwe gastheer om daar hun cyclus te voltooien. Het derde larvenstadium is het enige stadium wat buiten de gastheer kan leven. Dit is dan ook het stadium wat verkocht wordt ter bestrijding van de larven van de varenrouwmug. Steinernema feltiae is werkzaam bij een bodemtemperatuur boven 10°C.

Steinernema feltiae wordt ingezet als er een varenrouwmugplaag aanwezig is (curatief). Het effect van de bestrijding is tussen 1-2 weken na de behandeling goed te merken. Omdat alleen de larven van de varenrouwmug worden bestreden blijven de mugjes nog rondvliegen na de behandeling met aaltjes. 

Roofmijt

Ook kan de bodemroofmijt Stratiolaelaps scimitus, beter bekend als Hypoaspis spp. tegen varenrouwmug ingezet worden. Deze roofmijt leeft in het bovenste gedeelte van de grond, is lichtbruin van kleur en wordt 1mm groot. De levenscyclus van Stratiolaelaps scimitus bestaat uit een eistadium, larvestadium, een eerste nimfenstadium, een tweede nimfenstadium en het volwassen stadium. De bodemroofmijt kan 8 kleine varenrouwmuglarven (eerste stadium) of 0,5 larven van het vierde stadium per dag eten. Naast varenrouwmuglarven eten ze ook tripspoppen, mineervliegpoppen, springstaarten etc. De bodemroofmijt wordt vaak preventief ingezet omdat deze tijd nodig heeft om een populatie op te bouwen. Bij een varenrouwmugprobleem is deze roofmijt te traag voor een snelle bestrijding en is het beter om (ook) nematoden in te zetten. De roofmijt kan heel goed in combinatie met de aaltjes gebruikt worden. Zo zorgen de aaltjes voor de snelle bestrijding en beschermen de roofmijten tegen een nieuwe invasie varenrouwmug. Hypoaspis wordt actief bij een bodemtemperatuur boven 12ºC.

Hier kunt u de biologische bestrijding tegen varenrouwmug bestellen. 

laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Geen producten in de kruiwagen
Huis
Winkel
0 Winkelwagen
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.