Doe je je best om je gazon mooi groen te houden, maar merk je dat er toch bruine plekken in ontstaan? De kans is groot dat dit dan niet te wijten is aan jouw inspanning, maar aan de aanwezigheid van engerlingen. Engerlingen zijn de larven van kevers zoals de meikever, junikever, rozekever en Sallandkever. Allemaal behoren ze tot de familie van de bladsprietkever. Engerlingen zijn gek op de wortels van gras, wat voor je gazon funest is. De vogels die op deze voor hen delicatesse afkomen, bezorgen het gras zo mogelijk nog meer schade.
Hoe herken je engerlingen in je gazon?
Inhoudsopgave
Vermoed je dat je wel eens last zou kunnen hebben van engerlingen? Wip dan een stukje van het gazon op om te kunnen zien of zij zich eventueel onder de oppervlakte ophouden. Engerlingen herken je aan hun crème-witte kleur en hun oranje-bruine kop. Ze liggen wat opgerold in een C-vorm en zijn verder te herkennen aan de zes pootjes aan de voorkant van hun lichaam en hun verdikte achterlijf. Hoe groot de engerling is, is naast de leeftijd, afhankelijk van de keversoort waartoe deze behoort.
De levenscyclus van de engerling
Engerlingen komen vanaf juli uit hun eitjes en doen zich dan te goed aan de wortels van jouw grasveld. Afhankelijk van de keversoort leeft een engerling 10 maanden tot meerdere jaren in de grond. In de winter kruipen de engerlingen iets dieper in de grond om te overwinteren. In het voorjaar ontpoppen engerlingen zich tot volwassen kevers en gaan ze zelf eitjes leggen. Soorten met een meerjarige levenscyclus brengen ook grotere engerlingen voort.
Nematoden als natuurlijk bestrijdingsmiddel
Nog belangrijker dan de vraag hoe engerlingen in je gazon terechtkomen en daar leven, is de vraag hoe je van ze afkomt. De schade van engerlingen beperk je het beste met nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes, ook wel aaltjes genoemd, die over de hele wereld in de bodem voorkomen. Sommige nematoden, de zogeheten insectparasitaire soorten, vormen een natuurlijke vijand van veel insecten. De inzet van deze aaltjes is een effectieve en milieuvriendelijke manier van het bestrijden van engerlingen. Ze zijn alleen schadelijk voor insecten en kunnen buiten een insect niet overleven.
Hoe gaan de nematoden te werk?
Zet je nematoden uit in je gazon, dan gaan deze direct op zoek naar de engerlingen. Zodra een aaltje een engerling heeft gevonden, dringt hij deze binnen en scheidt hij een bacterie uit waar de engerling ziek van wordt. Is deze eenmaal gestorven, dan wordt de engerling voedsel voor de aaltjes en planten ze zich in de restjes van zijn lichaam voort. De volgende lichting aaltjes zal weer op zoek gaan naar nieuwe engerlingen die zich in je gazon ophouden.
De beste periode om nematoden in te zetten
Het is belangrijk dat je nematoden gedurende de juiste periode inzet voor de bestrijding van engerlingen. Het beste moment om hiermee te beginnen is in juli, wanneer de larven uit hun eitjes komen. Des te kleiner de engerling, des te beter de bestrijding lukt. Bestrijding is tot begin september nuttig. Engerlingen van de meikever laten zich, door de grootte van de engerling, het moeilijkst bestrijden. Door elk jaar nematoden in te zetten op de jonge engerlingen, kan echter ook deze plaag onder controle komen.