Welk beestje veroorzaakt die aangevreten bladeren?
Vraatschade aan bladeren kunnen veroorzaakt worden door rupsen, taxuskever en/of naaktslakken. Het is belangrijk te weten welk beestje de vreterij veroorzaakt. Als je dat weet kun je kijken of een bestrijding nodig is en hoe je dat het beste kunt doen.
Aan de hand van hoe er aan de bladeren is gegeten kun je zien welk beestje de dader is. Omdat plagen ook voorkeur hebben voor planten helpt de plantensoort ook bij het bepalen van de plaag. Hieronder lees je welke vreterij de verschillende plagen maken.
Zijn het slakken?
Naaktslakken maken grote onregelmatige happen aan de buitenkant en in het midden van het blad. Als je goed kijkt zie je een slijmspoor op het blad welke verraadt dat het om een slak gaat. Laat de zon op het blad schijnen en het slijmspoor begint te glinsteren. Vaak is de dader verdwenen als je in de plant kijkt omdat slakken met name in de schemering en in het donker eten.
Planten
Gewassen waar slakken veel schade kunnen veroorzaken zijn: Hosta’s, (er zijn nieuwere soorten die minder gevoelig zijn), Clematis, sla, koolsoorten, zonnebloemen en aardbei. Tevens overleven jonge kiemplantjes vraatzuchtige slakken vaak niet.
Enkele aanwezige slakken kunnen met de hand worden weggehaald. Zowel huisjesslakken als naaktslakken zijn met biologische slakkenkorrels te bestrijden. In regenachtige periode het strooien van slakkenkorrels wel diverse keren herhalen in verband met het wegspoelen ervan.
Naaktslakken zijn effectief en biologisch te bestrijden met het aaltje Phasmarhabditis californica. Deze aaltjes gaan actief op zoek naar naaktslakken en dringen de naaktslak binnen (parasiteren). De aaltjes dragen een bacterie bij zich waardoor de naaktslak ziek wordt en voeding wordt voor de aaltjes. De naaktslak stopt met eten, kruipt dieper de grond in en verslijmt ten slotte. De aaltjes kunnen toegepast worden wanneer naaktslakken worden waargenomen. Als het om het beschermen van jonge kiemplantjes gaat, pas dan de aaltjes 2 weken voor het zaaien of planten van kiemplanten toe. Huisjesslakken worden niet bestreden. Stimuleer ook de aanwezigheid van padden en egels in de tuin. Voor meer tips tegen naaktslakken of twijfel je tussen slakkenkorrels of slakkenaaltjes? Lees dan de blog: Last van slakken? 7 tips
Zijn het rupsen?
Rupsen maken grote onregelmatige happen aan de buitenkant en in het midden van het blad. Meestal liggen er kleine zwarte korreltjes op de bladeren. Dit is rupsenpoep. Bij goed zoeken in de plant is de rups meestal wel te vinden al schuwen de meeste rupsen wel het daglicht dus moet je soms goed zoeken. Rupsen worden vlinders. Bestrijdt rupsen dus alleen als ze echt een plaag voor je planten zijn. Voorbeelden van rupsen die een plaag kunnen zijn: eikenprocessierups, buxusrups, rups van de spinselmot. Nogmaals: Andere rupsen lekker laten knabbelen want van een beetje rupsenvraat gaat een plant echt niet dood.
Planten
Voorbeelden van planten waar rupsen veel schade maken zijn buxus, eik, appelboom, pruimenboom, kersenboom, meidoorn en kolen.
Een enkele rups kan met de hand worden weggehaald, natuurlijk de eikenprocessierups niet. Geven de rupsen veel schade dan kunnen ze biologische worden bestreden met Antirups (spuitmiddel op basis van bacterie bacillus). Voor Antirups (Xentari) moet de temperatuur enkele uren per dag boven de 15 graden Celsius komen voor een goede werking. Stimuleer verder de aanwezigheid van vogels in de tuin. Vogels, en met name als ze kleintjes hebben, eten veel rupsen. Verder kan het verstuiven van lavameel de plant beschermen tegen rupsenvraat. Aaltjes toepassen op rupsen werkt vaak niet goed. Dit kan alleen als de rupsen net uit de eitjes gekomen zijn. Zijn de rupsen groter dan zal de werking van aaltjes op rupsen erg tegenvallen. Het moment van bepalen van de toepassing is specialistenwerk en daardoor bij ons alleen telefonisch te koop zodat we zeker weten dat het moment van toepassing goed is en er resultaat behaald kan worden.
Zijn het taxuskevers?
De volwassen taxuskever eet kleine hapjes uit alleen de buitenkant van het blad. Dit worden ook wel postzegelrandjes genoemd. Op zich heeft een plant niet veel last van deze vraat door de snuitkever. Vervelender zijn de larven van de taxuskever. Deze leven in de grond en eten van de wortels van planten. Hierdoor kan de plant geheel afsterven.
Planten
Taxuskevervraat zie je vaak in Hedera (klimop), Taxus, Hortensia, Rhododendron, Skimmia, Viburnum, Olijf, Heuchera en in nog veel meer gewassen.
De volwassen kevers kunnen gevangen worden. Schudt aan de plant waar de kevers in zitten en voer de kevers die gevallen zijn af. Taxuskevers zijn goede lopers dus alleen een stukje verderop zetten heeft geen nut, dan komen ze weer terug. De larven van de taxuskever zijn biologisch te bestrijden met de aaltjes Steinernema kraussei (koude-aaltje voor het vroege voorjaar en najaar) en Heterorhabditis bacteriophora. Meer lezen over taxuskever? Lees dan het kennisbankartikel: Alles over Taxuskever en andere snuitkevers
Weet u aan de hand van deze kenmerken nog niet welk beestje schade maakt aan uw planten of wat er tegen te doen? Dan kunt u met ons contact opnemen. Wij geven graag advies!