Knibbel, knabbel, knantje. Wie knabbelt er aan mijn plantje?
Vraatschade aan blaadjes kunnen veroorzaakt worden door rupsen, taxuskever en/of naaktslakken.Hoe weet je aan de hand van de vraatschade om welk beestje het gaat?
Slakkenvraat: grote onregelmatige happen aan de buitenkant van het blad en in het midden van het blad. Als je goed kijkt zie je een slijmspoor op het bladwelke verraadt dat het om een slak gaat. Laat de zon op het blad schijnen en het slijmspoor begint te glinsteren. Vaak is de dader verdwenen als je in de plant kijkt omdat slakken met name in de schemering en in het donker eten.Gewassen waar slakken veel schade kunnen veroorzaken zijn: Hosta’s, (er zijn nieuwere soorten die minder gevoelig zijn), Clematis, sla en aardbei. Tevens overleven jonge kiemplantjes vraatzuchtige slakken vaak niet.
Biologisch bestrijden van naaktslakken kan met het aaltje Phasmarhabditishermaphrodita. Je kunt ervoor kiezen om de gevoelige gewassen te beschermen door rondom de planten de aaltjes te gieten. Als het om het beschermen van jonge kiemplantjes gaat, pas dan de aaltjes 2 weken voor planten toe. Enkele aanwezige slakken kunnen met de hand worden weggehaald. Stimuleer ook de aanwezigheid van padden en egels in de tuin.
Rupsenvraat: grote onregelmatige happen aan de buitenkant van het blad en in het midden van het blad. Meestal liggener kleine zwarte korreltjes op het blad. Dit is rupsenpoep. Bij goed zoeken in de plant is de rups meestal wel te vinden. Rupsen worden vlinders.Bestrijdt ze dus alleen als de rupsen echt een plaag voor je planten zijn.Rupsen die een plaag kunnen zijn: eikenprocessierups, buxusrups, rups van de spinselmot. Nogmaals: Andere rupsen lekker laten knabbelen want van wat rupsenvraat gaat een plant echt niet dood.
Biologisch bestrijden kan met Antirups (spuitmiddel op basis van bacterie bacillus). Een enkele rups kan met de hand weggehaald worden. Stimuleer de aanwezigheid van vogels in de tuin.
Taxuskevervraat: kleine hapjes uit alleen de buitenkant van het blad, de zogenaamde postzegelrandjes. Volwassen kevers eten van het blad. Hier ondervindt een plant niet veel hinder van. Vervelender zijn de larven van de taxuskever. Deze leven in de grond en eten van de wortels van planten. Hierdoor kan de plant geheel afsterven. Taxuskevervraat zie je vaak in hedera (klimop), taxus, Hortensia, Rhododendron, Skimmia, Viburnum en in nog veel meer gewassen.
Biologisch bestrijden van de larven van de taxuskever kan met de aaltjes Steinernemakraussei(koude-aaltje voor het vroege voorjaar en najaar) ofHeterorhabditisbacteriophora. Volwassen kevers kunnen gevangen worden. Schudt aan de plant waar de kevers in zitten en haal de kevers weg.
Als bepaald is welk beestje de schade veroorzaakt kan gekeken worden hoe de schade te beperken. Twijfelt u over welk beestje bij u aan de planten eet? Neem dan contact met ons op.
Mariken Schenkeveld heeft ruim 20 jaar ervaring in de biologische gewasbescherming in de professionele tuinbouw. In veel verschillende gewassen, zoals glasgroenten, potplanten, kuipplanten en tuinplanten, heeft ze kennis opgedaan. Door de jarenlange ervaring kan ze oplossingsgericht adviseren. Voor vele plagen is een natuurlijke oplossing voorhanden. Steeds zoekt Schenkeveld Natuurlijk Advies naar de beste mogelijkheden om plagen op natuurlijke wijze op te lossen, vaak per plaag en situatie verschillend.