Gratis verzending vanaf €75
Menu
HuisKennisbankAchtergrond informatie over varenrouwmug

Achtergrond informatie over varenrouwmug

shutterstock 67065043 sciaradae

Varenrouwmug

De Latijnse naam voor Varenrouwmug is Sciarae spp. In de volksmond worden deze mugjes ook wel rouwmugje of rouwvliegje genoemd. Er zijn verschillende soorten varenrouwmuggen maar ze lijken allemaal op elkaar.

shutterstock 67065043%20sciaradae
volwassen varenrouwmug

De levenscyclus van de varenrouwmug bestaat uit een eistadium, 4 larvenstadia, een popstadium en het volwassen mugje. Het volwassen mugje is slank, zo’n 2 tot 5mm groot, zwartgrijs van kleur, lange poten en duidelijke lijnen op de vleugels. Het mannetje is iets kleiner dan het vrouwtje. De mugjes leven enkele dagen tot een week. Binnen enkele uren nadat het vrouwtje uit het popstadium is gekomen zal ze paren met een mannetje en kan ze eitjes gaan leggen. Ze zal in haar leven zo’n 50 eitjes leggen. De eitjes zijn zeer klein, witgeel van kleur en worden op het bodemoppervlak vlakbij de plantenwortels gelegd. De larven zijn 5-12mm groot, wit van kleur met een opvallende zwarte kop en hebben geen poten. Het larvenstadium duurt ongeveer 2 weken. De verpopping vind plaats in een kleine holte in de grond. De poppen zijn 2-5mm lang. Dit stadium duurt ongeveer 6 dagen. Bij elkaar opgeteld duurt de hele cyclus van ei tot en met volwassen mugje zo’n 4 weken. Bij warm weer gaat de cyclus iets sneller en bij koud weer duurt het wat langer.

varenrouwmuglarve%20biobest
larve van de varenrouwmug

Varenrouwmug zit graag in een vochtige omgeving. De larven leven in de grond en eten aan plantenwortels. De schade is groot in stekplanten omdat deze nog maar enkele klein wortels hebben. De wortels kunnen door de varenrouwmuglarven niet goed ontwikkelen en het stekplantje zal dan wegrotten. Ook in de champignonteelt zorgen de larven voor veel schade. In grote planten is de schade gering. Plantenwortels zijn dan al groot en sterk waar de larven weinig schade aan kunnen veroorzaken. Binnenshuis worden de mugjes als vervelend ervaren omdat ze met vele in de kamer rond kunnen vliegen. Dat is dan ook de reden dat de varenrouwmug in kamerplanten toch bestreden worden.

De volwassen muggen kunnen weggevangen worden met vangplaten of ook wel plakplaten, lijmplaten, vangkaarten of plakkaarten genoemd. Deze vangplaten zijn gemaakt van een bepaalde kleur geel welke de muggen aantrekt. Op de vangplaten zit lijm. Wanneer een mugje op de gele plaat afkomt zal deze op de kaart vastplakken. Op deze manier kunnen de volwassen mugjes weggevangen worden en wordt verdere eileg door de volwassen vrouwtjes voorkomen.

Biologisch bestrijden van varenrouwmug kan met een insectparasitair aaltje; Steinernema feltiae. De levenscyclus van deze rondworm (nematoden) bestaat uit een eistadium, 4 larvenstadia en een volwassen stadium. Het derde larvenstadium van het aaltje dringt via de lichaamsopeningen de larven van de varenrouwmug binnen. In de darm van het aaltje bevinden zich bacteriën. Deze bacteriën zorgen ervoor dat de larven van de varenrouwmug ziek worden en dood gaan. De bacteriën verspreiden zich door de gastheer en zorgen ervoor dat het weefsel van de gastheer omgezet wordt in voedsel voor de aaltjes. De aaltjes zullen zich in de varenrouwmuglarven ontwikkelen naar het vierde larvenstadium waaruit vervolgens de mannetjes en vrouwtjesaaltjes ontstaan. Na paren leggen de vrouwtjes eitjes. Het eerste larvenstadium van het aaltje vind nog plaats in het eitje. Tijdens het tweede larven stadium komen de aaltjes uit de eitjes in de gastheer. Zodra de aaltjes zich in het derde larvenstadium bevinden verlaten ze de gastheer en gaan ze op zoek naar een nieuwe gastheer. Het derde larvenstadium is het enige stadium wat buiten de gastheer kan leven. Dit is dan ook het stadium wat verkocht wordt ter bestrijding van de larven van de varenrouwmug. Steinernema feltiae is werkzaam bij een bodemtemperatuur boven 10°C.

Ook kan de bodemroofmijt Stratiolaelaps scimitus (beter bekend als Hypoaspis 67704abf f5ee 4762 ba7a 04f0c4f7a9b4spp.) tegen varenrouwmug ingezet worden. Deze roofmijt leeft in de grond, is lichtbruin van kleur en wordt 1mm groot. De levenscyclus van Stratiolaelaps scimitus bestaat uit een eistadium, larvestadium, een eerste nimfenstadium, een tweede nimfenstadium en het volwassen stadium. De bodemroofmijt kan 8 kleine varenrouwmuglarven (eerste stadium) of 0,5 larven van het vierde stadium per dag eten. Naast varenrouwmuglarven eten ze ook tripspoppen, mineervliegpoppen, springstaarten etc. De bodemroofmijt wordt vaak preventief ingezet omdat deze tijd nodig heeft om een populatie op te bouwen. Bij een probleem is deze roofmijt te traag en is het beter om (ook) nematoden in te zetten. Stratiolaelaps scimitus wordt actief bij een bodemtemperatuur boven 12ºC.

Hier kunt u de biologische bestrijding tegen varenrouwmug bestellen. 

  • Geen producten in de kruiwagen
Huis
Winkel
0 Winkelwagen
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.