Last van slakken in de tuin?
Inhoudsopgave
Heeft u last van slakken in de tuin? Wanneer je planten grote gaten in het blad hebben of compleet afgevreten zijn, dan kan dit het werk zijn van slakken. Ook slijmsporen op de bladeren verraden dat er slakken in de tuin zitten. Wil je de slakken vinden dan kun je ze het beste zoeken op een donkere regenachtige dag of in de schemering.
Naaktslakken of huisjesslakken
Er zijn naaktslakken en huisjesslakken. Huisjesslakken eten met name dood organisch materiaal en zijn daarom veel minder schadelijk dan naaktslakken. Een uitzondering is de Segrijnslak. Deze huisjesslak is te herkennen aan de zwarte vlekken op het huisje. De Segrijnslak eet jonge plantjes en verse scheuten en maakt zo veel schade. Echter de meeste schade aan planten wordt veroorzaakt door naaktslakken. Naaktslakken leven het grootste deel van hun leven in de grond. Overdag zie je ze niet, alleen in de schemering of op een regenachtige donkere dag komen ze tevoorschijn. Daardoor lijkt het dat ze er niet zijn en krijgen al snel de huisjesslakken de schuld van alle schade.
Slakken in de tuin zijn in principe nuttige dieren. Ze dienen als voedsel voor egels, padden en vogels. Daarbij ruimen huisjesslakken dode plantenresten op en zorgen naaktslakken ervoor dat de grond omgewoeld en luchtig wordt. Echter soms zijn de slakken in zulke hoge aantallen aanwezig dat ze veel schade maken. Op deze manier kunt u veel last van slakken hebben. Zaaien en plantjes opkweken lukt dan niet. De plantjes krijgen niet de tijd om te groeien en denk je een rode aardbei gezien te hebben dan is deze al weg voordat je hem geplukt hebt.
Slakken zijn tweeslachtig en kunnen elkaar bevruchten. Ze kunnen wel 400-500 eitjes per slak leggen. Ze leggen de eitjes op beschutte vochtige plaatsen in groepjes van 5-25 eitjes. Ongeveer 2 à 3 weken na het leggen van de eitjes komen ze uit. Slakken leven 1 tot soms wel 4 jaar (afhankelijk van de soort) en kunnen, als ze volwassen zijn, 3 keer per jaar eitjes leggen. Eitjes die in het najaar worden gelegd komen het voorjaar erna uit. Tijdens een droge zomer komen minder eitjes uit dan tijdens een vochtige zomer.
Naaktslakken overwinteren diep in de grond en komen weer boven als de temperatuur oploopt. Vaak zien we de eerste slakken alweer in maart / april afhankelijk van het weer. Bij een zachte winter overleven meer slakken en zal de slakkenplaag dat voorjaar groter zijn.
Last van slakken? Hoe slakken bestrijden
Heeft u last van slakken? Er zijn meerdere mogelijkheden om slakken op natuurlijke wijze te bestrijden. Onderstaande tips zijn hier voorbeelden van.
7 tips als u last van slakken heeft;
- Stimuleer de aanwezigheid van vogels, egels en padden. Om vogels te lokken kunnen plekken gecreëerd worden voor vogelnesten of kunnen er vogelnestkastjes worden opgehangen. Ook struiken met besjes lokken vogels in de tuin. Om egels te lokken moet de tuin een ingang hebben waardoor de egel makkelijk de tuin in kan wandelen. Daarbij houden egels van begroeiing en kun je een egelhuisje in de tuin zetten. Padden houden van een vochtige en koele tuin. Door vochtige en koele schuilplaatsen te bieden stimuleer je de aanwezigheid van padden in de tuin.
- Schoffel regelmatig de grond door. Doe dit zeker in het najaar een keer goed. Op deze manier beschadig je de slakkeneitjes welke vervolgens niet meer uit zullen komen.
- Hou de tuin zo droog mogelijk. Geef bij voorkeur in de ochtend water in plaats van in de avond.
- Vang de slakken en gooi ze weg. Je kunt ze ook eerst lokken met bv bier, een slakkenval of wat eten en ze daarna vangen en weggooien. Je kunt ze gooien in de GFT-bak net voordat deze geleegd wordt.
- Maak barrières rondom gevoelige planten met bijvoorbeeld koffieprut, eierschalen, koperen muntjes of kopertape.
- Pas slakparasitaire aaltjes toe. Deze aaltjes (Phasmarhabditis hermaphrodita) dringen de slak binnen en maken deze ziek. De slak zal sterven en als voedsel dienen voor de aaltjes.
- Pas biologische slakkenkorrels toe. De slakken eten van de korrels en verliezen hun eetlust. Na een paar dagen zullen ze sterven.
Slakkenkorrels of slakkenaaltjes?
De keuze voor slakkenaaltjes of slakkenkorrels hangt van meerdere factoren af. De aaltjes leven in de grond. Daarom werken ze alleen op naaktslakken omdat huisjesslakken de grond niet in gaan. Naaktslakken maken echter de meeste schade en de nuttige huisjesslakken worden op deze manier gespaard. Zijn er echter veel vraatzuchtige Segrijnslakken in de tuin, dan worden deze niet door de aaltjes bestreden en zijn slakkenkorrels nodig. Voor een goede werking van de aaltjes moet de grond enkele weken vochtig zijn. Dit kan een knelpunt zijn tijdens een droog voorjaar of droge zomer. Sproeien van de tuin is dan nodig voor een goede en langdurige werking. Als de bodem vochtig is zijn aaltjes wel super effectief.
De werking van aaltjes onder de goede omstandigheden is wat beter dan de werking van slakkenkorrels. Aan de andere kant is een voordeel van slakkenkorrels weer dat je de korrels ook kunt strooien op plekken waar geen grond is en wel slakken zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan onder een vlonder en bij de schuifpui. Slakken kunnen bijvoorbeeld weleens door de schuifpui naar binnen kruipen en door slakkenkorrels langs het huis te strooien wordt dit voorkomen. Verder kan de keuze voor aaltjes of slakkenkorrels ook te maken hebben met de toepassing ervan. Aaltjes dienen opgelost en aangegoten te worden, slakkenkorrels zijn makkelijk te strooien. De tabel geeft de verschillen tussen slakkenkorrels en aaltjes duidelijk weer.
Slakkenaaltjes | Slakkenkorrels |
Werken goed bij vochtig weer. Bij droog weer moet de bodem vochtig gehouden worden | Werken goed bij droger weer en spoelen uit bij nat weer |
De bestrijding vind plaats in de grond. De aaltjes moeten de grond ingegoten worden | Slakkenkorrels kunnen ook gestrooid worden onder vlonders en langs het huis |
Lange effectieve werking | Strooien van korrels moet herhaald worden, zeker bij nat weer |
Kosten zijn hoger dan bij gebruik slakkenkorrels | Kosten zijn lager dan bij gebruik aaltjes |
Werkt alleen op naaktslakken | Werken op naaktslakken en huisjesslakken |
Oplossen en aangieten | Strooien |
Aaltjes en slakkenkorrels kunnen prima naast elkaar worden gebruikt. Zo kunnen bijvoorbeeld de aaltjes rondom de zaailingen of Hosta’s worden toegepast en de slakkenkorrels op andere plekken in de tuin. Zo heb je de goede effectieve duurwerking van de aaltjes op de plekken die het meest last hebben van slakken en kan de rest van de tuin behandeld worden met de goedkopere slakkenkorrels.