Lieveheersbeestjes kopen?
Adalia bipunctata is het tweestippige (inheemse) lieveheersbeestje welke effectief bladluis bestrijdt. Zowel het larvenstadium als het volwassen lieveheersbeestje zijn enorm vraatzuchtig en kunnen dagelijks 150 bladluizen opeten. Het lieveheersbeestje wordt actief wanneer de temperatuur overdag een paar uur boven de 10ºC komt.
Lieveheersbeestje tegen bladluis, hoe werkt het?
De lieveheersbeestjes worden geleverd als larven en eitjes per 100 stuks in een bakje. Het voordeel hiervan is dat de lieveheersbeestjes nog geen vleugels hebben en niet weg kunnen vliegen. De larven moeten eerst eten om te kunnen verpoppen tot volwassen kevertje. Als de larven in de buurt van bladluis worden uitgezet zullen ze dus de bladluis opeten.
Mieren
Mieren beschermen de bladluis tegen de larven van het lieveheersbeestje. Zorg er dan ook voor dat mieren niet bij de bladluis kunnen komen met behulp van boomlijmband of door de mieren te bestrijden.
Verpakking
De larven van het lieveheersbeestje worden geleverd in doosjes van 100 stuks. In het doosje zitten kartonnen snippertjes met daartussen de larven en eitjes van het lieveheersbeestje. De eitjes zitten op het witte (boter)papier. Omdat de larven van het lieveheersbeestje een aantal keren vervellen bevat het product ook vervellingshuidjes. Dit zijn geen dode larven, maar huidjes die overblijven van het vervellen.
Dosering
Bij een beginnende luizenplaag is een inzet nodig van 5 larven per plant of 10 larven/m². Is de luizenplaag groter hou dan 10 larven per plant of 20 larven/m² aan. Bij inzetten in bomen geldt:
- Stamdikte t/m 20cm: 100 larven
- Stamdikte 21-30cm: 200 larven
- Stamdikte 31-50cm: 250 larven
- Stamdikte >51cm: 500 larven
Het toepassen van lieveheersbeestjeslarven
Zet de papiersnippertjes met larven en eitjes midden in de bladluishaarden uit. Als de bladeren van de planten te klein zijn of als het waait kunnen hier afgeknipte hoekjes van enveloppen of koffiefilterzakjes voor gebruikt worden. Zet de hoekjes van enveloppen of koffiefilterzakjes in de planten en strooi de snippertjes erin. Bevestig de hoekjes of koffiefilterzakjes eventueel met een paperclip aan een takje of blaadje zodat ze niet weg kunnen waaien.
Om de lieveheersbeestjes in een boom uit te zetten kan er een jute zakje worden besteld. De inhoud van het bakje in het zakje strooien, het zakje dichtknopen en vervolgens in de boom ophangen, bij de boomkroon. De lieveheersbeestjes lopen vanzelf uit het zakje de boom in op zoek naar luis. Zet de lieveheersbeestjes uit bij windstil en droog weer. Bij regen en wind kunnen de larven koel en donker bewaard worden totdat het weer wat rustiger is. Ook als er onweer wordt voorspelt even de lieveheersbeestjes bewaren totdat de bui voorbij is.
Het product wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing. Er is ook een filmpje beschikbaar waarin het toepassen van lieveheersbeestjes wordt uitgelegd.
Bewaren en houdbaarheid
Larven van het lieveheersbeestje is een levend product en dient zo snel mogelijk na ontvangst te worden uitgezet. Bewaren kan enkele dagen bij 8-10º in de koelkast of in de koelbox met verse koelelementen.
Verzending
Het product lieveheersbeestjes is pakketpost en wordt bezorgd door PostNL. Ze worden in een geïsoleerde kartonnen doos met koelelement verzonden zodat ze in goede kwaliteit aankomen. Larven van het lieveheersbeestje is een dagvers product en verzenden we standaard op maandag en woensdag. De bestelling moet de dag ervoor, voor 9.30 uur bij ons binnen zijn. In de maanden april, mei en juni krijgen we vaak dagelijks verse larven binnen.
Lieveheersbeestjes kopen en advies
Lieveheersbeestjes kopen kan de beste oplossing zijn bij het bestrijden van luis. Is de bestrijding niet effectief neem dan gerust eens contact met ons op voor advies.
Veel gestelde vragen over lieveheersbeestjes
Op het moment van uitzetten moet het droog zijn. Ook een paar uur na het uitzeten van de larven moet het droog blijven. Zo kunnen de larven wennen aan hun omgeving en even goed acclimatiseren. Daarna is regen geen probleem en zal dit geen negatief effect hebben op het bestrijdingsresultaat.
Lieveheersbeestjes kunnen bijten maar dat komt niet vaak voor. Een beet van een lieveheersbeestje voelt als een prikje en is ongevaarlijk. Lieveheersbeestjes kunnen bijten als ze zich bedreigd voelen of als ze denken dat de huid voedsel is door de aanwezigheid van bijvoorbeeld suikerresten op de huid.
De beste tijd om de larven van lieveheersbeestjes in te zetten is in de lente of vroege zomer afhankelijk van het weer en de plaagdruk. Zet de larven bij een beginnende bladluispopulatie uit zodat de larven de plaag snel onder de knie kan krijgen. De buitentemperatuur moet overdag wel boven de 10 graden komen en na het inzetten moet het een paar uur droog blijven.
Het product bevat het larvenstadium van het lieveheersbeestje. Dit stadium heeft nog geen vleugels. De larven moeten eerst eten voordat ze kunnen verpoppen tot volwassen kevertje. De larven zullen dus eerst de luizen opeten voordat ze weg kunnen vliegen. Lieveheersbeestjes leggen eitjes bij bladluis. De kans is dan ook groot dat als de bladluispopulatie nog niet helemaal is opgegeten dat het volwassen kevertje er weer eitjes bij legt. Zo zal de nieuwe generatie lieveheersbeestjes de plaag verder opruimen.
Dit hangt af van de plaagdruk. In veel gevallen zie je binnen een paar dagen vermindering van de bladluispopulatie maar volledige bestrijding kan enkele weken duren. Kijk na 2 weken eens goed of je nog lieveheersbeestjes ziet. Vaak zie je dan wel eitjes, nieuwe larven, restjes van het popstadium of een volwassen kevertje. Als je dit ziet dan is het een kwestie van tijd voordat de overlast van bladluis weg is.
Nee, lieveheersbeestjes zijn volledig veilig voor planten, huisdieren en mensen.
Ja, lieveheersbeestjes werken goed samen met andere natuurlijke vijanden zoals gaasvliegen of sluipwespen. Dit kan de effectiviteit van biologische bestrijding vergroten
Thijmen Bos (geverifieerde eigenaar) –
Ben er erg blij mee
Inge Ottens- van der Heijden (geverifieerde eigenaar) –
De larven zagen er goed uit.
Thea De vries (geverifieerde eigenaar) –
Alles prima geregeld
Jolanda Krukkert (geverifieerde eigenaar) –
Duidelijke uitleg over het uitzetten. Werkt goed!
Jaap van Brummen (geverifieerde eigenaar) –
De verpakking was zorgvuldig. De beschrijving was onduidelijk.
Monique (geverifieerde eigenaar) –
Werkt geweldig!
Gert Jan (geverifieerde eigenaar) –
Al na een paar dagen zie je de larven volop hun (gewenste) werk doen.
Iwan (geverifieerde eigenaar) –
De ribbelkartonnetjes waren ideaal om in de struiken te hangen
Jolanda Brand (geverifieerde eigenaar) –
Nog geen beoordeling, zakje hangt net een weekje in de boom
Astrid (geverifieerde eigenaar) –
Het bakje waarin de larven zaten was goed verpakt, werd goed afgeleverd, maar helaas is het te slecht weer geweest om de larven te kunnen beoordelen.
Marjan Zaagman (geverifieerde eigenaar) –
De larven van de lieveheersbeestjes helpen geweldig om luis (en dus ‘plak’) in de lindeboom te voorkomen! We zijn heel blij met deze (jaarlijkse) oplossing.
Armando Martini (geverifieerde eigenaar) –
effectief.
andre (geverifieerde eigenaar) –
uitstekende kwaliteit
Marc Leeuw (geverifieerde eigenaar) –
Werkt goed maar is volgens mij wel afhankelijk van het weer. Er is zoveel regen gevallen dat het dit jaar waarschijnlijk minder werkt.
Jolanda (geverifieerde eigenaar) –
Ik gebruik het nog maar net, dus kan geen score geven, maar de service van dit bedrijf is super en persoonlijk.