Naaktslakken in je tuin? Tips voor preventie en bestrijding in 2025
Inhoudsopgave
Naaktslakken aan het begin van het seizoen.
2024 was wel echt het jaar van de naaktslak. Normaal gesproken komen naaktslakken zo rond begin maart uit winterslaap maar door de zachte, natte winter kregen we eind januari al de eerste meldingen dat er al naaktslakken waren binnen. In februari volgde nog veel meer meldingen en door het natte voorjaar was de druk tot de zomer enorm hoog. Wanneer de slakken al zo vroeg in het jaar uit winterslaap komen is er nog weinig te eten en beginnen de naaktslakken aan elk groen blaadje wat ze tegenkomen. Hierdoor kregen de planten geen kans om uit te groeien.
De voortplanting van naaktslakken
De meeste naaktslakken zijn tweeslachtig. Dit houdt in dat ze zowel mannelijk als vrouwelijk zijn waardoor elke slak, na paren, eitjes kan leggen. Naaktslakken leggen 2 tot 4 keer per jaar eitjes en ongeveer een kleine 100 eitjes per keer. De eerste eileg is in het vroege voorjaar. Onder gunstige omstandigheden komen de eitjes snel uit. Binnen 2 maanden na uitkomen zijn de jonge slakken volwassen geworden en kunnen ze paren en eitjes leggen.
Dit maakt een bestrijding met aaltjes in het vroege voorjaar heel effectief. Door de aaltjes vroeg toe te passen voorkom je dat de eerste generatie volwassen wordt en honderden nieuwe naaktslakken voortbrengt.
Onze ervaringen met naaktslakken in 2024
Ook wij hadden in 2024 heel veel naaktslakken in onze moestuin. Omdat het ons eerste moestuinjaar was had ik de hoeveelheid naaktslakken en de schade die ze gaven toch wel wat onderschat. Bijna elk slaplantje werd tot de grond toe opgevreten. Hoewel we zelf de aaltjes tegen naaktslakken verkopen maar er steeds een wachtlijst was en ik ervoor koos om klanten voor te laten gaan (tot frustratie van mijn man :)) konden we de aaltjes pas in de zomer toepassen. Als alternatief strooide ik de biologische slakkenkorrels. Deze slakkenkorrels zijn ook effectief maar spoelen bij veel regen uit wat dus ook gebeurde in dit natte voorjaar. Het beste bestrijdingsresultaat behaal je door de aaltjes toe te passen bij vochtig weer en de slakkenkorrels te strooien tijdens droge perioden.
Een slakkenzebrapad in de tuin
Bij ons in de tuin hebben we een tegelpaadje tussen de border met vaste planten en de moestuin. Elke ochtend waren de slijmsporen van de slakken zichtbaar op het pad. Het was duidelijk de doorgaande route van de border naar de moestuin. In het donker gingen de naaktslakken van de border naar de moestuin en wanneer het weer licht werd gingen ze weer van de moestuin naar de border waar de grond voor de naaktslakken een stuk vochtiger en prettiger was om overdag te vertoeven.
Natuurlijke vijanden van naaktslakken
We hebben al jaren een egel in de tuin welke we koesteren (Onze biologische slakkenkorrels zijn niet schadelijk voor egels). Onze tuin is rommelig, heeft openingen naar de poort en naar een andere tuin en we hebben een waterbakje staan. Ook hebben we veel vogels in de tuin maar met name musjes en kauwen die niet de naaktslak op hun menu hebben staan. Vogels zoals spreeuwen, eksters, merels, zanglijsters en kippen eten wel naaktslakken. Ze eten wel met name de kleinere naaktslakken en laten de dikke, grote naaktslakken liever gaan.
Wat te verwachten in 2025
Met de huidige weersomstandigheden verwacht ik dat 2025 opnieuw een jaar vol naaktslakken wordt. Tenzij er nog een vorstperiode komt, zullen ze al vroeg in het seizoen actief worden. Hoewel naaktslakken ook nuttig zijn, dus er mogen er best een aantal in onze tuin rondkruipen, wil ik voorkomen dit ik dit jaar weer geen sla uit eigen tuin kan eten.
Onze aanpak tegen naaktslakken in 2025
- Schoffelen: Regelmatig schoffelen, vooral in het voorjaar als er eitjes gelegd zijn, zal de eitjes beschadigen waardoor ze niet meer uitkomen. Daarbij maak je met schoffelen de grond droger en luchtiger waardoor de naaktslakken het minder naar hun zin hebben maar ook de gelegde eitjes drogen dan makkelijker uit.
- Naaktslakken rapen: In de schemering komen de naaktslakken uit de grond en kun je ze makkelijk verzamelen. Zelf gooi ik de opgeraapte naaktslakken in de GFT bak.
- Vallen plaatsen: Een bierval of stukje brood trekt de naaktslakken aan waarnaar je de slakken af kan voeren. Ook als er een dode slak ligt komen daar andere slakken op af. Dit is gelijk het positieve punt van naaktslakken, het zijn echte opruimers.
- Gebruik van aaltjes: Komend jaar is het de bedoeling wel aaltjes in mijn eigen moestuin toe te passen. Ik hoop meer aaltjes geleverd te krijgen dan in 2024…..
- De slakkenkorrels hou ik voor de droge perioden.
Werken huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes?
Eierschalen, koffieprut en kapotte schelpen worden vaak genoemd als oplossingen maar ik vind het resultaat tegenvallen. Als het zo uitkomt zal ik het toepassen maar ik verwacht er niet veel van.
Hopelijk hou ik de naaktslakkenpopulatie in 2025 onder controle. Heb je nog een andere tip? Ik hoor het graag!