Biologische plaagbestrijding ofwel biologische bestrijding is een effectieve manier om tuinplagen op natuurlijke wijze onder controle te krijgen.

Zijbalk weergeven

Biologische plaagbestrijding

Biologische bestrijding is het inzetten van natuurlijke vijanden tegen plagen. Biologische gewasbescherming is zeer effectief en is veilig voor mens, huisdieren en het milieu.

Schenkeveld Natuurlijk Advies heeft meer dan 20 jaar ervaring met biologische plaagbestrijding in professionele teelten zoals glasteelten (tomaat, paprika, komkommer, roos e.d) en boomkwekerijteelten. Maar ook in particuliere tuinen, moestuinen en zelfs in huis is biologische plaagbestrijding toepasbaar en effectief.

Biologische plaagbestrijding per plaag?

Klik op de betreffende plaag voor meer informatie over de beschikbare natuurlijke vijanden. Kunt u niet de informatie vinden die u zoekt neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Biologische plaagbestrijding wat is dat?

Biologische plaagbestrijding is het gebruik van natuurlijke vijanden om plaagorganismen te bestrijden. Biologische bestrijders zijn onder meer predatoren, parasieten en ziekteverwekkers. Biologische methoden worden steeds meer gebruikt als alternatief voor of aanvulling op chemische bestrijdingsmiddelen.

Biologische plaagbestrijding wordt al eeuwenlang gebruikt. Zo werden bijvoorbeeld lieveheersbeestjes in de Verenigde Staten geïntroduceerd om bladluizen te bestrijden. Biologisch bestrijdingsmiddelen kunnen zeer specifiek zijn in hun gastheerbereik en kunnen worden gebruikt voor de bestrijding van één enkele plaagdiersoort of een complex van plaagorganismen.

Voordelen Biologische plaagbestrijding.

Biologische plaagbestrijding heeft verscheidene voordelen ten opzichte van chemische bestrijdingsmiddelen. Biologische methoden zijn vaak milieuvriendelijker en kunnen minder duur zijn dan chemische methoden. Biologische methoden kunnen ook duurzamer zijn op lange termijn, omdat zij de natuurlijke vijanden van plaagorganismen bevorderen. Biologische plaagbestrijding is ook humaner dan chemische methoden, die plaagorganismen vaak zonder onderscheid doden of verwonden.

Biologische plaagbestrijding in plaats van Chemische bestrijding?

Het gebruik van biologische plaagbestrijding neemt toe als reactie op de bezorgdheid over de veiligheid van chemische bestrijdingsmiddelen. Biologische methoden zijn vooral nuttig in de biologische landbouw, waar het gebruik van synthetische chemicaliën verboden is. Biologische plaagbestrijding wordt ook steeds vaker toegepast in stedelijke gebieden, waar men zich steeds meer zorgen maakt over de effecten van pesticiden op de menselijke gezondheid en het milieu.