Bloedluis, ook wel bloedmijt genoemd is biologisch en effectief te bestrijden met roofmijten

Enig resultaat

Zijbalk weergeven

Bloedmijt / bloedluis bij kippen / vogels

De bloedmijt (of ook wel bloedluis genoemd) is een grijswitte mijt met 8 poten van 1mm groot. Deze mijt komt o.a voor in kippenhokken en vogelverblijven. Overdag houden ze zich schuil in kieren, gaten en spleten in de hokken. 's Nachts komen ze tevoorschijn en zuigen ze het bloed op van kippen en vogels. Hierdoor krijgen de mijten een rode kleur. Met warm weer kan de populatie bloedmijten in een hok explosief toenemen.

Omdat de bloedmijten zich overdag schuil houden zijn ze te signaleren door met een mes door de kieren en spleten van het hok te gaan. Bij aanwezigheid van bloedmijten komt er bloed op het mes.

Bloedmijten zijn biologisch te bestrijden met de bodemroofmijt Hypoaspis. De bestrijding is het beste wanneer de roofmijt wordt ingezet als de druk van bloedmijten nog laag is. De roofmijten zitten in een kartonnen koker. Strooi wat roofmijten in het hok en laat een gedeelte van de roofmijten in de koker zitten. Zet met een schaar gaten in de koker. Door deze gaten kunnen de roofmijten naar buiten kruipen. De koker op een rustige plek in het hok leggen.