Last van bloedluis? Bloedluis, of eigenlijk bloedmijt, is biologisch en effectief te bestrijden met roofmijten. Belangrijk voor het slagen van de biologische bestrijding van bloedluis is een preventieve inzet van de roofmijten of in ieder geval inzetten bij een lage aantasting bloedluis.
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Wat is bloedluis?
De bloedluis is grijswit van kleur en ongeveer 1mm groot. Het is geen luis maar een mijt en heeft dus 8 poten. Daarom is bloedluis eigenlijk niet de goede benaming maar moet het bloedmijt zijn. Bloedmijt komt o.a voor in kippenhokken en vogelverblijven. Doordat de mijt veel voorkomt bij kippen wordt deze ook wel kippenluis genoemd. Bloedmijten zijn nachtdieren. Overdag houden ze zich schuil in kieren, gaten en spleten in de hokken. 's Nachts komen ze tevoorschijn, kruipen op de kippen of vogels die dan in hun nachthok zitten en zuigen het bloed op van kippen en vogels. Door het bloed kleuren de mijten rood. Bloedmijten gedijen goed bij warm weer. De populatie bloedluizen kunnen bij warm weer explosief toenemen.
Bloedluis herkennen
Omdat de bloedmijten zich overdag schuil houden zijn ze te signaleren door met een mes of met een wit papier door de kieren en spleten van het hok te gaan. Bij aanwezigheid van bloedmijten komt er bloed op het mes.
De levenscyclus van bloedluis
Ongeveer 2 tot 3 dagen na het leggen van de eitjes komen de larven uit de eitjes. Het larvestadium neemt nog geen bloed op en is licht van kleur. Na een paar dagen vervelt het larvenstadium naar het eerste nimfenstadium. Weer een paar dagen later vervelt de bloedmijt naar het tweede nimfenstadium. Vervolgens neemt de bloedmijt een bloedmaaltijd en vervelt dan naar het volwassen stadium. Er zijn mannetjes en vrouwtjes bloedluizen. Na het paren leggen de vrouwtjes eitjes in kieren en spleten van het kippenhok. Een vrouwtje legt gemiddeld ongeveer 10-20 eitjes. Als het heel warm is gaat de cyclus van de bloedluis sneller dan bij kouder weer en zo kan de populatie bij warm weer enorm toenemen.
De levensduur van een bloedmijt kan zeker wel 2 maanden zijn. Ze kunnen ook een lange poos zonder bloed. Een hok een paar weken leeg laten staan er bestrijding van de bloedmijt heeft dan ook geen zin.
Bloedluis bij kippen
Kippen hebben veel last van bloedluis. Ze krijgen er jeuk en stress van. Hierdoor eten de kippen minder en leggen ze minder eieren. Zijn er heel veel bloedluizen aanwezig dan kunnen kippen zelfs bloedarmoede krijgen. Bloedarmoede is te herkennen aan een bleke kam.
Bloedluis biologisch bestrijden
Bloedmijten zijn biologisch te bestrijden met de bodemroofmijt Hypoaspis. De bestrijding geeft het beste resultaat wanneer de roofmijt wordt ingezet als de druk van bloedmijten nog heel laag is. De roofmijten zitten in een kartonnen koker. Strooi wat roofmijten in het hok en laat een gedeelte van de roofmijten in de koker zitten. Zet met een schaar gaten in de koker. Door deze gaten kunnen de roofmijten naar buiten kruipen. De koker op een rustige plek in het hok leggen.