De Buxusmot (Cydalima perspectalis) behoort tot de nachtvlinders en zorgt sinds enkele jaren voor problemen in buxus.
Buxusmot herkennen
De buxusmot is een nachtvlinder en is in de schemering goed te zien. De vlinder is creme-wit van kleur met een bruine vleugelrand. Deze variant mot zien we het meest. Er is ook nog een andere variant mot. Deze motten zijn lichtbruin van kleur. De rups is felgroen met witte strepen, zwarte stippen en haren en heeft een opvallende zwarte kop.
Het schadebeeld van buxusmot
De mot zelf doet niet veel schade. Ze leggen echter vele eieren waar de vraatzuchtige rupsen uitkomen. De rupsen eten het buxusblad waardoor een buxus binnen een paar dagen geheel kaalgevreten kan zijn.
rups en schadebeeld
De levenscyclus van buxusmot
Per jaar heeft de buxusmot 2 generaties. De buxusmot overwintert als rups in spinsels diep verscholen in de buxus. Vanaf april kruipen de rupsen de buxus in om te eten en te gaan verpoppen tot vlinder. Vanaf half mei – juni komen de eerste vlinders uit de poppen. Dit is de eerste generatie vlinders. Na paren zetten de vrouwtjesmotten hun eieren af in de buxus waaruit eind juli weer rupsen komen. Deze rupsen eten zich vol tot ze genoeg gegeten hebben en ze zich verpoppen tot vlinder. Deze tweede generatie vlinders vliegen uit vanaf eind augustus tot oktober. Deze vlinder leggen weer eitjes waaruit rupsen komen die zullen overwinteren. Een vlinder kan tot 500 eieren leggen en legt haar eieren in “pakketten” van 5-20 stuks. Daardoor zitten in 1 buxus gelijk vele rupsen tegelijk die samen voor de enorme schade zorgen.
Biologische bestrijding buxusmot
Bemesting
Probeer uw buxus gezond en sterk te houden zodat ze minder vatbaar zijn voor plagen en ziekten. Geef een kalkbemesting waardoor de buxus stevig wordt. Pas eventueel Topbuxus Health mix toe om de goede bladmeststoffen te geven.
Feromoonval
Hang een feromoonval op om de mannetjesmotten weg te vangen. Deze val bevat een feromoon waar de mannetjesmotten op afkomen. De val geeft geen 100% bestrijding maar geeft inzicht in de aanwezigheid van de mot. Daarbij wordt het moeilijker voor de mot om te paren waardoor er minder eitjes worden gelegd en er minder rupsen zullen zijn.
Natuurlijke vijanden
Stimuleer de aanwezigheid van vogels in uw tuin. Ook kippen vinden de rupsen erg lekker. Misschien is het mogelijk enkele kippen rond te laten lopen.
Snoeien en spoelen
Knip aangetaste takken en spinsels en voer de takken af. Ook de rupsen met een hogedrukspuit met water uit de buxus spoelen is een optie. Haal de rupsen vervolgens weg anders kruipen ze weer terug.
Xentari
Anti-rups (Xentari) is een natuurlijk middel op basis van bacteriën. Het is zeer effectief. Als een rups van bladeren eet waar anti-rups op is gespoten zal de rups sterven. Daarom is het heel belangrijk alleen de buxus te raken met het middel en met windstil weer te spuiten zodat het middel niet op andere gewassen komt.
Aaltjes
Jonge rupsen zijn te bestrijden met aaltjes. Moment van toepassing is echter essentieel voor het slagen ervan. Aaltjes werken alleen op de kleine rupsen die net uit de eitjes gekropen zijn. Aaltjes gaan dood door uv-straling. Daarom moeten de aaltjes 's avonds in de schemer worden toegepast zodat de aaltjes gedurende de nacht de rupsen kunnen infecteren. Omdat de bestrijding met aaltjes lastig is staat dit product niet standaard in de webshop. Heeft u interesse neem dan contact met ons op zodat wij u kunnen begeleiden naar een goed bestrijdingsresultaat.