Buxusmot

Het beheersen van Buxusmot kan op natuurlijke wijze met een feromoonval en het biologische middel Anti-rups.

Toont alle 4 resultaten

Zijbalk weergeven
lavameel tuiniernatuurlijk.nl
Dichtbij

Lavameel

6,99
Dichtbij
Dichtbij
Dichtbij

Buxusmot

De Buxusmot (Cydalima perspectalis) behoort tot de nachtvlinders en zorgt sinds enkele jaren voor problemen in buxus.

Het schadebeeld van buxusmot

De mot zelf doet niet veel schade. Ze leggen echter vele eieren waar de vraatzuchtige rupsen uitkomen. De rupsen eten het buxusblad waardoor een buxus binnen een paar dagen geheel kaalgevreten kan zijn.

schade door buxusmot

Het uiterlijk van buxusmot

De buxusmot is een nachtvlinder en is in de schemering goed te zien. De vlinder is creme-wit van kleur met een bruine vleugelrand. Deze variant mot zien we het meest. Er is ook nog een andere variant mot. Deze motten zijn lichtbruin van kleur. De rups is felgroen met donkere strepen, witte stippen en haren en heeft een opvallende zwarte kop.

rups in buxus

De levenscyclus van buxusmot

Per jaar heeft de buxusmot 2 generaties. De buxusmot overwintert als rups in spinsels diep in de buxus. Vanaf april kruipen de rupsen de buxus in om te eten en te gaan verpoppen tot vlinder. Vanaf half mei – juni komen de eerste vlinders uit de poppen. Dit is de eerste generatie vlinders. Na paren zetten de vrouwtjesmotten hun eieren af in de buxus waaruit weer rupsen komen. Deze rupsen eten zich vol tot ze genoeg gegeten hebben en ze zich verpoppen tot vlinder. Deze tweede generatie vlinders vliegen uit vanaf eind augustus tot oktober. Deze vlinder leggen weer eitjes waaruit rupsen komen die zullen overwinteren. Een vlinder kan tot 500 eieren leggen en legt haar eieren in “pakketten” van 5-20 stuks. Daardoor zitten in 1 buxus gelijk vele rupsen tegelijk die voor de enorme schade zorgen.

Biologische bestrijding buxusmot

Probeer uw buxus gezond en sterk te houden zodat ze minder vatbaar zijn voor plagen en ziekten. Geef een kalkbemesting waardoor de buxus stevig wordt. Pas eventueel Topbuxus Health mix toe om de goede bladmeststoffen te geven.

Hang een feromoonval op om de mannetjesmotten weg te vangen. Deze val bevat een feromoon waar de mannetjesmotten op afkomen. De val geeft geen 100% bestrijding maar geeft inzicht in de aanwezigheid van de mot. Daarbij wordt het moeilijker voor de mot om te paren waardoor er minder eitjes worden gelegd en er minder rupsen zullen zijn.

Stimuleer de aanwezigheid van vogels in uw tuin. Ook kippen vinden de rupsen erg lekker. Misschien is het mogelijk enkele kippen rond te laten lopen.

Knip aangetaste takken en spinsels weg.

Met een hoge drukspuit kunnen de rupsen uit de buxus gespoeld worden. Haal de rupsen vervolgens weg anders kruipen ze weer terug.

Anti-rups is een natuurlijk middel op basis van bacteriën. Het is zeer effectief. Als een rups van bladeren eet waar anti-rups op is gespoten zal de rups sterven. Daarom is het heel belangrijk alleen de buxus te raken met het middel en met windstil weer te spuiten zodat het middel niet op andere gewassen komt.

Jonge rupsen zijn te bestrijden met aaltjes. Moment van toepassing is echter essentieel voor het slagen ervan. Aaltjes werken alleen op de kleine rupsen die net uit de eitjes gekropen zijn. Aaltjes gaan dood door uv-straling. Daarom moeten de aaltjes 's avonds in de schemer worden toegepast zodat de aaltjes gedurende de nacht de rupsen kunnen infecteren. Omdat de bestrijding met aaltjes lastig is staat dit product niet standaard in de webshop. Heeft u interesse neem dan contact met ons op zodat wij u kunnen begeleiden naar een goed bestrijdingsresultaat.