Emelten zijn op effectieve en natuurlijke wijze te bestrijden met aaltjes.

De aaltjes tegen emelten zijn toe te passen bij een bodemtemperatuur vanaf 10 graden Celsius.

Toont alle 3 resultaten

Zijbalk weergeven
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Aaltjes tegen emelten

Vanaf: 14,95
Dichtbij
doseerspray aaltjes
Dichtbij

Doseerspray

21,95

Emelten

Emelten zijn de larven van de langpootmug. In Nederland zijn met name langpootmuggen van het geslacht Tipula actief.

Het schadebeeld van emelten

Emelten maken met name schade aan grasvelden en gazons. Ze eten van de wortels van het gras waardoor het gras afsterft en bruin wordt. Bij donker weer en s' nachts komen de emelten uit de grond om van het jonge groene gras te eten. Hierdoor ontstaan hele kale plekken in het gras. Daarbij zijn emelten een lekkernij voor vogels. Als vogels in de gaten hebben dat er emelten in het gazon zitten zullen ze het gras omwoelen op zoek naar de emelten en zo voor meer schade zorgen.

schade door emelten

Het uiterlijk van de emelt en langpootmug

Emelten zijn zo'n 2 tot 4 cm lang, pootloos en grijzig van kleur. Ze leven in de grond maar 's nachts en bij donker weer komen ze ook naar boven kruipen. De langpootmug is zo'n 3-4cm groot en heeft lange poten. Het zijn langzame vliegers en daardoor makkelijk te vangen. Ze vliegen met name in de schemering, in het donker. Overdag schuilen ze in gebouwen of tussen gewassen.

emelt

De levenscyclus van de emelt

Er zijn met name 2 soorten langpootmug actief in Nederland, de koollangpootmug (Tipula oleracea) en de moeraslangpootmug (Tipula paludosa). De koollangpootmug heeft 2 generaties per jaar. De eerste generatie vliegt van april tot juni en de tweede generatie vliegt in augustus tot oktober. De Moeraslangpootmug heeft 1 generatie per jaar en vliegt in augustus tot september. De volwassen langpootmuggen leggen eieren in gaten en spleten in de grond waar na een dag of 10 de emelten uitkomen. Bij de koollangpootmug zijn er emelten in mei-juli (1e generatie) en augustus-april (2e generatie). Bij de moeraslangpootmug zijn er emelten van september tot juli. De emelten verpoppen waar vervolgens weer de langpootmuggen uit zullen vliegen.

Biologische bestrijding emelten

Emelten zijn te bestrijden met het insectparasitaire aaltje (nematode) Steinernema spp. Welk type aaltje ingezet wordt is afhankelijk van de bodemtemperatuur op het moment van inzetten. Omdat emelten ook in het vroege voorjaar en in de late herfst schade kunnen geven wordt in het voorjaar en in de herfst gekozen voor een aaltje welke beter bij lagere temperaturen werkzaam zijn. De bodemtemperatuur moet minimaal 10°C zijn. De aaltjes werken het beste op de jonge emelten welke vatbaarder zijn voor de bacterie die de aaltjes met zich meebrengen. In het geval van de koollangpootmug zijn er jonge emelten in de maanden mei-juni en augustus-september. In het geval van de moeraslangpootmug zijn er jonge emelten in de maanden september-oktober. De aaltjes dringen de emelten binnen en scheiden een bacterie af. De bacterie maakt de emelten ziek en vervolgens zullen de emelten afsterven.

Om het gazon te stimuleren nieuwe wortels aan te maken kan er gekozen worden om na de behandeling met aaltjes de wortelstimulator Biopak toe te passen. Deze bodemverbeteraar bevordert de aanmaak van nieuwe kiemwortels.

Twijfelt u of u last heeft van emelten of van engerlingen? Lees dan de blog engerlingen versus emelten.