Engerlingen zijn op biologische wijze te bestrijden met aaltjes bij een bodemtemperatuur vanaf 12 graden Celsius.

Toont alle 7 resultaten

Zijbalk weergeven
Dichtbij
Dichtbij
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Aaltjes tegen engerlingen

Vanaf: 14,95
Dichtbij
doseerspray aaltjes
Dichtbij

Doseerspray

21,95
Dichtbij
Dichtbij

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van kevers die tot de familie van bladsprietkevers behoren. Er komen in Nederland meerdere soorten voor. Er zijn soorten die geen schade doen aan gewassen en soorten die juist heel veel schade aanrichten. De bekendste soorten die veel schade veroorzaken zijn: Rozenkever, Meikever, Junikever en de Sallandkever.

Het schadebeeld van engerlingen

De engerlingen van bovengenoemde keversoorten kunnen enorme schade geven aan gewassen en grasvelden/gazons. Ze vreten aan de wortels van gewassen waardoor deze  afsterven. Engerlingen vreten de wortels van gras waardoor het gras geen water en voeding meer kan opnemen. Hierdoor ontstaan de bruine plekken in het gazon. Daarbij eten vogels, dassen, egels en wilde zwijnen engerlingen erg graag. Als ze in de gaten hebben dat er engerlingen in het gazon zitten zullen ze het gazon omploegen op zoek naar dit lekkere eten.

Het uiterlijk van de engerling

Engerlingen is een verzamelnaam van het larvenstadium van meerdere keversoorten. De grootte van de engerling verschilt per soort. Zo worden de larven van de rozenkever zo'n 2cm groot en de larven van de meikever zo'n 4,5cm. Engerlingen zijn beige-wit van kleur, hebben een bruine kop en aan de voorkant 6 poten. Ze liggen altijd in een C-vorm.

De levenscyclus van engerlingen

De levenscyclus van bladsprietkevers is afhankelijk van de soort. Zo is de levenscyclus van de rozenkever 1 jaar en die van de meikever 3-5 jaar.

Biologische bestrijding Engerlingen

Engerlingen zijn te bestrijden met insectparasitaire aaltjes (nematoden). Hiervoor wordt meestal het aaltje Heterorhabditis bacteriophora gebruikt. Dit aaltje kan worden aangegoten op de aangetaste plekken. Het aaltje gaat op zoek naar een engerling en dringt naar binnen. Vervolgens scheidt de nematode een bacterie uit waardoor de engerling ziek wordt en bezwijkt. 2-3 weken na het toedienen van de nematoden wordt het resultaat zichtbaar. De aaltjes behouden 6 weken hun werking mits de grond vochtig gehouden wordt. Heterorhabditis bacteriophora kan toegediend worden als de bodemtemperatuur minimaal 12 graden Celsius is. Omdat elke soort engerling een specifieke bestrijdingstrategie verschilt het moment van toepassing per soort.

Bestrijding rozenkever

De rozenkever is zeer goed te bestrijden met nematoden. Dit komt omdat de rozenkever een cyclus heeft van een jaar en de engerlingen maar 2cm groot worden. Een toepassing met aaltjes in juli en augustus geeft het beste resultaat. Om de volwassen rozenkevers te vangen is een feromoonval verkrijgbaar. Deze val dient half mei opgehangen te worden.

Bestrijding meikever

De meikever is moeilijker te bestrijden. Dit komt door de 2-3 jarige cyclus van de meikever. De grote engerlingen die al 2 jaar in de grond zitten en zo'n 4cm zijn, zijn door de aaltjes moeilijk te bestrijden. Bij de meikever is het belangrijk elk jaar aaltjes in te zetten wanneer ze net uit het ei gekomen zijn. Dit is vanaf eind juni tot en met augustus. Door elk jaar de kleine engerlingen te bestrijden krijgt u steeds minder engerlingen.

meikever

Ook tegen de engerlingen van andere kevers kunnen aaltjes worden ingezet. Half juli t/m half september is de meest ideale periode.

lees meer over engerlingen in de blog. Twijfelt u of u last heeft van engerlingen of emelten? lees dan de blog engerlingen versus emelten