Engerlingen zijn larven van kevers die tot de familie van bladsprietkevers behoren. Er komen in Nederland meerdere soorten voor. Er zijn soorten die geen schade doen aan gewassen en soorten die juist heel veel schade aanrichten. De bekendste soorten die veel schade veroorzaken zijn: Rozenkever, Meikever, Junikever en de Sallandkever.
Het schadebeeld van engerlingen
De engerlingen van bovengenoemde keversoorten kunnen enorme schade geven aan gewassen en grasvelden/gazons. Ze vreten aan de wortels van gewassen waardoor het gras geen water en voeding meer kan opnemen en zal afsterven. Hierdoor ontstaan bruine plekken in het gazon. Daarbij eten vogels, dassen, egels en wilde zwijnen engerlingen erg graag. Als ze in de gaten hebben dat er engerlingen in het gazon zitten zullen ze het gazon omploegen op zoek naar dit lekkere eten. Dit geeft secundaire schade aan het gazon.
Het uiterlijk van de engerling
Engerlingen is een verzamelnaam van het larvenstadium van meerdere keversoorten. De grootte van de engerling verschilt per soort. Zo worden de larven van de rozenkever zo'n 2cm groot en de larven van de meikever zo'n 4,5cm. Engerlingen zijn beige-wit van kleur, hebben een bruine kop en aan de voorkant 6 poten. Ze liggen altijd in een C-vorm.
De levenscyclus van engerlingen
De levenscyclus van bladsprietkevers is afhankelijk van de soort. Zo is de levenscyclus van de rozenkever 1 jaar en die van de meikever 3-5 jaar.
Biologische bestrijding engerlingen
Engerlingen zijn te bestrijden met insectparasitaire aaltjes (nematoden). Hiervoor wordt meestal het aaltje Heterorhabditis bacteriophora gebruikt. Dit aaltje kan worden aangegoten op de aangetaste plekken. Het aaltje gaat op zoek naar een engerling en dringt naar binnen. Vervolgens scheidt de nematode een bacterie uit waardoor de engerling ziek wordt en bezwijkt. 2-3 weken na het toedienen van de nematoden wordt het resultaat zichtbaar. De aaltjes behouden 6 weken hun werking mits de grond vochtig gehouden wordt. Heterorhabditis bacteriophora kan toegediend worden als de bodemtemperatuur minimaal 12 graden Celsius is. Omdat elke soort engerling een andere levenscyclus heeft verschilt het ideale moment van toepassing per soort.
Bestrijden van de rozenkever
De rozenkever is zeer goed te bestrijden met nematoden. Dit komt omdat de rozenkever een cyclus heeft van een jaar en de engerlingen maar 2cm groot worden. Een toepassing met aaltjes in juli en augustus geeft het beste resultaat. Om de volwassen rozenkevers te vangen is een feromoonval verkrijgbaar. Deze val dient half mei opgehangen te worden.
Bestrijden van de meikever
De meikever is moeilijker te bestrijden. Dit komt door de 3 jarige cyclus van de meikever. De grote engerlingen die al 2 jaar in de grond zitten en zo'n 4cm zijn, zijn door de aaltjes moeilijker te bestrijden. Bij de meikever is het belangrijk elk jaar aaltjes in te zetten wanneer ze net uit het ei gekomen zijn. Dit is vanaf eind juni tot en met augustus. Door elk jaar de kleine engerlingen te bestrijden kunnen uiteindelijk steeds minder larven verpoppen tot kever.
Bestrijden engerlingen
Ook tegen de engerlingen van andere kevers kunnen aaltjes worden ingezet. Half juli t/m half september is de meest ideale periode.
lees meer over engerlingen in de blog. Twijfelt u of u last heeft van engerlingen of emelten? lees dan de blog engerlingen versus emelten