Fruitmot (Cydia pomonella) is een nachtvlinder waarvan de rupsen schade veroorzaken in appels en peren.
Het schadebeeld van fruitmot
De rupsen vreten zich de vruchten binnen en eten zich een weg naar het binnenste van de vrucht. Dat wordt wormstekigheid genoemd. In de gang naar het midden van de vrucht zitten de uitwerpselen van de rups. 1 rups kan meerdere vruchten aantasten. De vruchten zullen vroegtijdig van de boom vallen.
Het uiterlijk van fruitmot
De vlinder is zwart-bruin van kleur met lichte dwarsstrepen en golflijntjes over de vleugels. De achtervleugels zijn bruin van kleur. De rupsen zijn creme-roze van kleur en worden zo'n 20mm lang.
De levenscyclus van fruitmot
De vlinder vliegt vanaf eind april en legt van eind mei tot eind augustus eieren. Ze zet de eieren af op blaadjes of twijgjes of op kleine vruchten. Uit de eieren komen de rupsen welke een gang in de vruchten eten. Als de rups volgroeid is kruipt deze tussen boomschors of tussen kieren in de stam van de boom en maakt een cocon om zo te overwinteren. In het voorjaar zal de rups zich verpoppen tot vlinder die vanaf mei weer uitvliegt.
Biologische bestrijding fruitmot
De mannetjesmotten van de fruitmot zijn te vangen met een feromoonval. In de val zit een feromooncapsule waar de mannetjes op af komen. Deze bestrijding is niet geheel 100% omdat alleen de mannetjes worden gevangen en de vrouwtjes blijven vliegen. Door het wegvangen van mannetjes worden minder vrouwtjes bevrucht waardoor er minder eileg zal zijn. Het bestrijdingsresultaat is het eerste jaar nog wat minder omdat er dan nog te maken is met de plaagdruk van het jaar ervoor. Elk jaar dat de feromoonval wordt opgehangen zal het bestrijdingsresultaat weer beter zijn. De feromooncapsule voor de fruitmot is een speciale langwerkende capsule. 1 van deze speciale capsule is voldoende voor 1 seizoen wegvangen van de fruitmot.