Bruine bladeren en tenslotte bladval in de zomer, de kastanjemineermot (Cameraria ohridella) geeft schade aan de paardenkastanje. Deze plaag beheersen kan met behulp van lijmband en feromoonvallen.
De Kastanjemineermot komt sinds eind jaren 90 in Nederland voor en zorgt voor veel schade aan kastanjebomen.
Het schadebeeld van de kastanjemineermot
De rupsen van de kastanjemineermot vreten het bladmoes weg tussen de bladeren. Daardoor ontstaan witte “mijnen” (gangen) in het blad en kleuren de bladeren uiteindelijk bruin. Bij een hoge druk van de kastanjemineermot kan de kastanje in juli al het blad laten vallen doordat de bladeren geheel bruin verkleurd zijn.
Het uiterlijk van kastanjemineermot
De vlinder is ongeveer 5mm groot, koperkleuring met witte strepen over de vleugels. De larve is plattig, geel-wit van kleur met duidelijke inkepingen.
De levenscyclus van kastanjemineermot
De kastanjemineermot heeft 3 generaties per jaar. Half april-eind april komen de poppen die tussen het afgevallen blad overwinterd hebben uit. De mannetjes vliegen de boom in en de vrouwtjes, die geen goede vliegers zijn kruipen via de stam van de boom omhoog. Na paren leggen de vrouwtjes in mei hun eitjes waaruit de rupsen komen. Deze rupsen eten tussen het blad alle bladmoes weg en maken zo veel schade.
Als ze genoeg gegeten hebben verpoppen de rupsen zich in het blad tot vlinder. Deze vlinders vliegen rond juni en zullen weer eitjes leggen waar weer rupsen uitkomen die voor nieuwe schade zorgen. De rupsen zullen zich weer verpoppen en in augustus uitvliegen. Dan worden opnieuw eitjes afgezet waar weer rupsen uitkomen. Deze generatie overwintert en verpopt tussen het afgevallen blad.
Biologische bestrijding kastanjemineermot
De mannetjesmotten van de kastanjemineermot zijn te vangen met een feromoonval (vanaf half april ophangen). In de val zit een feromooncapsule waar de mannetjes op af komen. Deze bestrijding is niet geheel 100% omdat de vrouwtjes niet gevangen worden. Door het wegvangen van de mannetjes worden minder vrouwtjes bevrucht waardoor er minder eileg zal zijn.
Resultaat bestrijding kastanjemineermot
Het bestrijdingsresultaat is het eerste jaar van ophangen van de feromoonval nog wat minder doordat er nog te maken is met de plaagdruk van het jaar ervoor. Elk jaar dat de feromoonval wordt gebruikt zal het bestrijdingsresultaat beter worden.
Een lijmband om de stam van de boom voorkomt dat de vrouwtjesmotten in het vroege voorjaar uit winterrust via de stam de boom in kruipen. Door een lijmband om de stam te plakken worden de vrouwtjesmotten gevangen.