De KersenvliegRhagoletis cerasi, veroorzaakt schade aan kersen. Met behulp van een kersenvliegval blijft de schade beperkt.

Toont alle 5 resultaten

Zijbalk weergeven
Dichtbij
Dichtbij

kersenvliegval

12,95
Dichtbij
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Vangplaten Decofixer

Vanaf: 11,95
Dichtbij

Vangplaten geel

11,50

Het schadebeeld van kersenvlieg

De larven van de kersenvlieg eten zich in de kersen. De witte maden in de kersen zorgen ervoor dat de kersen niet eetbaar meer zijn.

Het uiterlijk van kersenvlieg

De kersenvlieg is 3,5-5mm groot, is donker van kleur met een opvallende gele stip op het borststuk. De vleugels hebben opvallende dikke zwarte strepen. De larven (maden) zijn wit en pootloos en zijn ongeveer 4mm lang.

De levenscyclus van de kersenvlieg

De kersenvlieg overwintert als pop in de grond. In mei/juni wanneer de dagtemperatuur boven de 16ºC komt, komen de vliegen uit de pop en starten met het leggen van eitjes op de dan nog onrijpe kersen. Uit de eitjes komen witte maden die zich in de kersen eten. De kersen vallen vervolgens op de grond. Als de maden volgroeid zijn verlaten ze de kers en kruipen ze in de grond om daar te verpoppen. Deze poppen komen het volgende voorjaar weer uit. Sommige poppen zullen 2-3 jaar als pop in de grond blijven leven.

Biologische bestrijding kersenvlieg

Om schade door maden aan kersen te voorkomen kan een lokmiddel met val worden ingezet. De vliegen komen op het lokmiddel af en vliegen in de val. Hang de val met lokstof vanaf begin mei op. Door 2 cm water met een druppel afwasmiddel in de val te doen zorgt u ervoor dat de vliegen niet meer kunnen ontsnappen. De lokstof is gedurende 6 weken effectief. 1 val is genoeg voor 1-4 kersenbomen.

Ook kunnen er gele vangplaten worden opgehangen in de kersenbomen. Dit zijn plakplaten met een bepaalde kleur geel waar de vliegen op af komen en vervolgens op de plaat blijven plakken. De combinatie van een val en gele vangplaten in de kersenboom geeft het beste bestrijdingsresultaat. Hoe meer jaren de val en vangplaten worden gebruikt hoe beter het bestrijdingseffect wordt.