Kersenvlieg is een vliegje die in het voorjaar eitjes legt onder de vruchtschil van de nog onrijpe kersen. Latere rassen van kersenbomen hebben meer last van de kersenvlieg dan de vroege rassen.
Het uiterlijk van kersenvlieg
De kersenvlieg is 3,5-5mm groot, is donker van kleur met een opvallende gele stip op het borststuk. De vleugels hebben opvallende dikke zwarte strepen. De larven (maden) zijn wit en pootloos en zijn ongeveer 4mm lang.
Het schadebeeld van kersenvlieg
De larven van de kersenvlieg eten zich in de kersen. De witte maden in de kersen zorgen ervoor dat de kersen niet eetbaar meer zijn. Daarbij vallen aangetaste kersen, voordat ze rijp zijn, van de boom.
De levenscyclus van de kersenvlieg
De kersenvlieg overwintert als pop in de grond. In mei/juni wanneer de bodemtemperatuur boven de 15 a 16 graden komt, komen de vliegen uit de pop. Eerst verblijven de vliegjes nog op de grond. Ongeveer een ruime week na het uit de pop kruipen beginnen de vliegjes met hun vlucht. Bij mooi weer is er meer vliegactiviteit. De mannetjes paren met de vrouwtjes waarna de vrouwtjes hun eitjes leggen op de nog onrijpe kersen. Ze leggen hun eitjes afzonderlijk per kers wat inhoudt dat op elke kers 1 eitje ligt en dus elke kers 1 larve zal krijgen. Uit de eitjes komen witte maden die zich in de kersen boren en de binnenkant van de kers eten. De kersen vallen vervolgens op de grond. Als de maden volgroeid zijn verlaten ze de kers en kruipen ze in de grond om daar te verpoppen. Deze poppen komen het volgende voorjaar weer uit. Sommige poppen zullen 2-3 jaar als pop in de grond blijven leven.
Biologische bestrijding kersenvlieg
Om schade door maden aan kersen te voorkomen kan een lokmiddel met val worden ingezet. De vliegen komen op het lokmiddel af en vliegen in de val. Hang de val met lokstof vanaf begin mei op. Door 2 cm water met een druppel afwasmiddel in de val te doen zorgt u ervoor dat de vliegen niet meer kunnen ontsnappen. De lokstof is gedurende 6 weken effectief. 1 val is genoeg voor 1-4 kersenbomen.
Kersenvlieg wordt niet gevangen met behulp van feromonen. Feromonen worden ingezet bij het wegvangen van motten en bevatten een specifiek sexferomoon waar mannetjesmotten op af komen. Een lokstof is een stofje wat het vliegje lekker vindt en waar zowel vrouwtjes als mannetjes op af vliegen.
Biologische bestrijding kersenvlieg met vangplaat
Ook kunnen er gele vangplaten worden opgehangen in de kersenbomen. Dit zijn plakplaten met een bepaalde kleur geel waar de vliegen op af komen en vervolgens op de plaat blijven plakken. De combinatie van een val en gele vangplaten in de kersenboom geeft het beste bestrijdingsresultaat. Hoe meer jaren de val en vangplaten worden gebruikt hoe beter het bestrijdingseffect wordt.