Slakken bestrijden? Naaktslakken zijn op biologische en effectieve wijze te bestrijden met aaltjes.

Toont alle 3 resultaten

Zijbalk weergeven
anti-slak 1kg tuiniernatuurlijk.nl
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Slakkenkorrels Ferrimax

Vanaf: 9,99
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Aaltjes tegen naaktslakken

Vanaf: 17,99
doseerspray aaltjes
Dichtbij

Doseerspray

21,95

Naaktslakken bestrijden?

Slakken kunnen een vervelende plaag vormen in sier- en moestuinen.  Er zijn huisjesslakken en naaktslakken. Naaktslakken zorgen voor de meeste schade aan tuinen. Hoe kan je slakken bestrijden?

Het schadebeeld van slakken

Naaktslakken leven 80% van hun tijd ondergronds waar ze vreten aan ondergrondse plantendelen. De overige 20% leeft de naaktslak bovengronds en vreten dan aan de bovengrondse plantendelen. De schade door naaktslakken is te herkennen aan vreterij aan de bladeren.

Slakken biologisch bestrijden

Ook kunnen slakken steeltjes en zelfs jonge plantjes geheel wegvreten. De slakken zijn met name 's nachts actief. Tijdens een bewolkte / regenachtige dag zijn ze ook wel overdag zichtbaar. Of slakken in de tuin aanwezig zijn is ook te zien aan de slijmsporen op de bladeren die glinsteren in het zonlicht.

schade door slak in hosta

Het uiterlijk van de naaktslak

Naaktslakken zijn er in allerlei maten. Afhankelijk van de soort worden ze 3-15cm lang en kan de kleur variëren van zwart tot roodbruin, tot bruin. De eitjes zijn wit-doorschijnend van kleur en liggen in groepjes van 15-50 in de grond of onder plantafval.

De levenscyclus van de naaktslak

De meeste slakkensoorten zijn tweeslachtig, ze hebben zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen. Bij de voortplanting bevruchten ze vaak elkaar waardoor de hoeveelheid slakken enorm kan toenemen. Ze leggen 2-3 keer per jaar en totaal kunnen ze zo'n 500 eitjes per slak leggen.

De eitjes komen snel uit wanneer de omstandigheden gunstig zijn. Als de omstandigheden ongunstig zijn kan het maanden duren voordat de eitjes uitkomen. Naaktslakken leven zo'n 9-12 maanden. Ze overwinteren in de grond. Zachte winters zorgen er voor dat meer slakken en eitjes de winter overleven dan bij een koude winter.

Biologische bestrijding van naaktslak

Natuurlijke vijanden van de slak zijn o.a. vogels, kippen, egels, padden en kikkers en het insectparasitaire aaltje Phasmarhabditis hermaphrodita.
Naaktslakken kunnen op effectieve wijze biologische bestreden worden met het insectparasitaire aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermaphrodita. Dit aaltje, van 0,1 mm lang, is niet met het blote oog zichtbaar en leeft in de grond.

Biologische bestrijding van naaktslak met aaltjes

Het aaltje aangieten op de gewenste plekken geeft na 2-3 weken zichtbaar resultaat. Gedurende 6 weken behouden ze hun werking. Het is wel van belang gedurende deze 6 weken de grond vochtig te houden. Voor het toedienen van deze nematoden moet de grondtemperatuur minimaal 5 graden Celsius zijn.

Hoe bestrijding van naaktslak met aaltjes

De aaltjes gaan in de grond op zoek naar slakken. Ze dringen de slak binnen en scheiden vervolgens een bacterie af. De slak wordt ziek, zal stoppen met vreten en zal uiteindelijk sterven. De aaltjes bestrijden alleen de naaktslak omdat deze met name in de grond leeft. Een huisjesslak gaat niet de grond in dus deze wordt daardoor dan ook niet bestreden.

Insectparasitaire aaltjes zijn veilig voor mens, zoogdieren en het milieu.