Last van kleine zwarte vliegjes bij kamerplanten? Dit vliegje heet varenrouwmug. Varenrouwmug is de officiële naam maar dit mugje wordt in de volksmond vaak rouwvliegje, rouwmugje of rouwvarenmug genoemd. Varenrouwmug is effectief en biologisch te bestrijden met aaltjes, bodemroofmijten en Decofixer vangplaatjes.
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Wat zijn rouwvliegjes?
Rouwvliegjes zijn hele kleine mugjes van 1-5mm groot en komen veel voor bij kamerplanten. De eigenlijke benaming is varenrouwmug ook wel Sciarae genoemd. Rouwmugjes bijten en steken niet maar zijn met name irritant in huis.
Rouwvliegjes herkennen
Het volwassen mugje is zwartgrijs van kleur en bevind zich op de potgrond of vliegt rondom de planten. De larven van de varenrouwmug leven in de grond. Ze zijn 5-12mm lang en hebben geen poten. Deze wormpjes zijn doorzichtig/wit van kleur met een herkenbare zwarte kop.
rouwvliegjes op vangkaart
Het schadebeeld van rouwvliegjes
De larven van de rouwvliegjes leven in de grond en eten daar van kleine plantenwortels. Voor stekplantjes en zaailingen is deze vraat funest. Deze kleine plantjes komen niet goed aan de wortel en rotten uiteindelijk weg. Grotere planten hebben minder last van deze vraat omdat deze planten meer en grotere wortels hebben. De volwassen vliegjes zelf doen geen schade aan planten. De rondvliegende vliegjes zijn wel irritant en zorgen voor nieuwe eitjes zodat de populatie potgrondvliegjes in huis steeds groter wordt.
larven van de varenrouwmug
Levenscyclus rouwvliegje
Varenrouwmuggen hebben een eistadium, vier larvenstadia, een popstadium en het volwassen stadium. Het volwassen mugje legt haar eitjes in de grond. Hieruit komen de larven die leven van organisch materiaal, schimmels en plantenwortels. De larve verpopt in de grond en uit de pop ontwikkeld zich een volwassen mugje. De ontwikkeling van ei tot volwassen mugje duurt ongeveer 3 weken bij kamertemperatuur. Het mugje zelf leeft ongeveer een week. Het vrouwtje kan tussen de 50 en 300 eitjes leggen.
Wat te doen tegen rouwvliegjes?
aaltjes
vangplaten
roofmijt
Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes
Rouwvliegjes bestrijden kan met aaltjes ook wel nematoden genoemd. De aaltjes dringen de larven van de varenrouwmug binnen en scheiden daar een bacterie af. Deze bacterie maakt de larven ziek. De larven worden voedsel voor de aaltjes, ze verslijmen en zijn uiteindelijk niet meer terug te vinden in de grond. Omdat alleen de larven bestreden worden blijven de volwassen mugjes nog even aanwezig totdat deze aan een natuurlijke dood sterven.
Het enigste juiste aaltje welke ingezet kan worden tegen varenrouwmuglarven voor een effectieve bestrijding is het aaltje Steinernema feltiae. Dit aaltje werkt vanaf een bodemtemperatuur van 10°C en is daardoor het hele jaar in huis toe te passen. Steinernema feltiae is in verschillende verpakkingsgroottes verkrijgbaar.
Rouwvliegjes vangen
De volwassen mugjes kunnen effectief gevangen worden met Decofixer vangkaarten of gele plakplaten. Elk weggevangen mugje zorgt voor minder overlast en minder nieuwe eitjes. Door aaltjes en vangplaten samen te gebruiken is de plaag het snelst opgelost. Varenrouwmug wordt dan namelijk op 2 plekken in de levenscyclus aangepakt, de larven en de volwassen vliegjes. Aaltjes en de gele kleefplaten zijn samen te koop als het voordelige varenrouwmugpakket.
Rouwvliegjes bestrijden met roofmijten
Het inzetten van de bodemroofmijt Stratiolaelaps scimitus, beter bekend als Hypoaspis, behoort ook tot de mogelijkheden. Deze roofmijt leeft in de grond en eet de eitjes, larven en de poppen van de rouwvliegjes op. Daarnaast eten ze ook o.a. springstaarten en tripspoppen in de grond. Stratiolaelaps scimitus heeft een wat langere ontwikkelingsduur en wordt daarom vaak preventief ingezet zodat varenrouwmug geen kans krijgt zich te ontwikkelen tot een plaag.
Voor een acuut probleem is deze roofmijt te traag en zijn echt de aaltjes of vangplaten nodig. Maar Hypoaspis kan er wel voor zorgen dat een nieuwe invasie potgrondvliegjes geen kans krijgen. De bodemroofmijt is werkzaam bij een temperatuur boven 12°C en daardoor ook het hele jaar in huis toe te passen.
Meer informatie over rouwvliegjes lezen? Kijk dan eens naar onze blogs.