Roofmijt Neoseiulus californicus tegen spint. Preventief inzetten of bij de eerste aanwezige spint.
Verkrijgbaar in strooikokers en kweekzakjes.
✅biologisch en effectief tegen diverse spintsoorten en andere mijten
✅eet eitjes, larven, nimfen en volwassen spintmijten
✅geschikt voor binnen en buiten
✅vers product van goede kwaliteit
Niet geschikt voor tomaat!
Roofmijt Phytoseiulus persimilis tegen spint. Opruimer van spint.
Verkrijgbaar in strooikokers.
✅ biologisch en effectief tegen spint, eet haarden leeg
✅ eet eitjes, larven, nimfen en volwassen spintmijten
✅ geschikt voor binnen en buiten
✅ vers product van goede kwaliteit
Wat is spint?
Spint oftewel spintmijt zit in vele gewassen zoals Klimop (Hedera), Hortensia (Hydrangea), Buxus, Roos, kamerplanten, etc. In kasjes geven ze veel problemen in gewassen als komkommer, tomaat, bonen, aubergine en paprika. Spint houdt van hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid. Bij de juiste omstandigheden kan spint in korte tijd exploderen.
Het schadebeeld van spint
Spintmijten zuigen plantensappen uit bladeren. Hierdoor verkleuren de bladeren geel en zullen ze uiteindelijk bruin verkleuren, verdrogen en afsterven. Als de druk van spint hoog is kan er webvorming in de plant ontstaan. In de webben zijn de mijten zichtbaar.
spint in chamaedora
Spint herkennen
Spint zit vaak aan de onderkant van het blad. Volwassen mijten zijn ongeveer 0,5mm groot en hebben 4 paar poten. De kleur van spint is afhankelijk van de soort spint en van de plant waarop de spint gevestigd is. De kleur varieert van geel-groen tot rood-bruin. De eitjes van spint zijn ronde heldere tot crèmekleurige knikkertjes van 0,14mm groot.
spint met webvorming
De levenscyclus van spint
Spint heeft 5 ontwikkelingsstadia, namelijk: ei, larve, het eerste nimfenstadium, het tweede nimfenstadium en het volwassen stadium. Als de larven uit het eitje komen hebben ze nog 3 paar poten. De larven beginnen met het eten van de plantensappen en als ze genoeg gegeten hebben gaan ze stil zitten op het blad om te ontwikkelen naar het eerste nimfenstadium. Vanaf dan heeft spint 4 paar poten. Bij elke ontwikkeling naar het volgende stadium vervelt de spintmijt. Als spint zich ontwikkeld heeft naar het volwassen stadium dan paart een vrouwtje met een mannetje en kan het vrouwtje eitjes gaan leggen. Hoeveel eitjes een vrouwtje zal leggen is afhankelijk van de waardplant en het klimaat maar ligt zo tussen de 80 en 180 eitjes per vrouwtje. Als de de dagen korter worden, de temperatuur lager wordt en het voedselaanbod verminderd dan gaan bevruchte vrouwtjesspintmijten in diapauze. Deze vrouwtjes kruipen weg in spleten, tussen afgevallen blad of schors om te overwinteren. Als in het voorjaar de omstandigheden weer gunstig zijn komen de diapauzevrouwtjes weer tevoorschijn om vervolgens hun eitjes af te zetten op nieuwe waardplanten.
Biologische bestrijding spint
Voor de bestrijding van spint wordt meestal gebruik gemaakt van 2 soorten roofmijten namelijk Neoseiulus californicus (voorheen Amblyseius californicus) en Phytoseiulus persimilis. Beide roofmijten zijn predatoren en eten de plaag op. Bij biologische spintbestrijding geldt: begin op tijd. Zijn er al webben aanwezig dan zal de biologische bestrijding te traag gaan, dan is er veel te veel spint aanwezig om nog te starten met roofmijten.
Biologische bestrijding van spint met roofmijt Neoseiulus californicus
Een hele kleine aantasting spint kan biologisch bestreden worden met de roofmijt Neoseiulus californicus. Deze roofmijt kan naast spint ook overleven op stuifmeel en kan zelfs enkele weken kan hongeren. Hierdoor is deze roofmijt geschikt om “preventief” (voordat er spint aanwezig is) in te zetten zodat spint geen kans krijgt. Neoseiulus californicus is minder gevoelig voor een lage relatieve luchtvochtigheid dan de roofmijt Phytoseiulus persimilis maar is niet geschikt om in een tomatenplant uit te zetten.
Biologische bestrijding van spint met roofmijt Phytosiulus persimilis
Een grotere plaag spint kan opgeruimd worden met de roofmijt Phytoseiulus persimilis. Deze roofmijt kan een haard met spint leegeten. Zo kan deze roofmijt 5 volwassen mijten of 20 spinteieren of larven per dag eten. Phytoseiulus persimilis eet alleen spint en kan dus niet overleven op ander voedsel. De roofmijt kan niet goed tegen een lage luchtvochtgheid. Dit kan de oorzaak zijn dat biologische spintbestrijding op hete zomerdagen moeilijk lukt. De planten op deze dagen besproeien met water (bijvoorbeeld met een plantenspuit) zal de roofmijten helpen de spint te bestrijden. Phytoseiulus persimilis is geschikt om in te zetten als spint in het gewas aanwezig is en deze snel opgeruimd moet worden.
Zowel Neoseiulus californicus als Phytoseiulus persimilis zijn geschikt om buiten uit te zetten (na de nachtvorstperiode) en worden in professionele teelten (buiten) gebruikt.
Biologische bestrijding van spint met gaasvliegen
De gaasvlieg Chrysoperla carnea eet ook spint. Deze predator staat beschreven bij de plaag witte vlieg en bladluis.