De Suzuki fruitvlieg is een heel klein vliegje van 2 a 3 mm groot. Ze lijken erg veel op de fruitvliegjes die ook wel rond de fruitschaal of gft-bak rondvliegen. Het verschil tussen het fruitvliegje bij de fruitschaal en de suzuki fruitvlieg is dat de suzuki fruitvlieg eitjes legt in nog onrijp fruit en de "gewone" fruitvlieg alleen eitjes legt in overrijp fruit.
Het uiterlijk van Suzuki fruitvlieg
Het volwassen vliegje is 2 a 3mm groot en bruin van kleur met een gestreept achterlijf en met rode ogen. De larven zijn pootloze crèmewitte wormpjes en worden ongeveer 4mm lang.
Het schadebeeld van Suzuki fruitvlieg
Het volwassen vrouwtje prikt in het nog onrijpe fruit en legt haar eitjes in de vruchten. Uit de eitjes komen de wormpjes die van het fruit gaan eten. Schimmels en bacteriën kunnen via het prikgaatje de vrucht in groeien waardoor de vrucht ook rot wordt. Besmette vruchten vallen vroegtijdig af (noodrijp).
Biologische bestrijding Suzuki fruitvlieg
Hygiëne is heel belangrijk. Pluk de struik of boom helemaal kaal en laat geen vruchten hangen. Pluk dus ook het onrijpe of misvormde fruit zodat deze geen voedingsbodem voor de fruitvliegjes kunnen zijn. Voor het fruit geheel af. raap ook het fruit onder de struik of boom weg.
Vangen van suzuki fruitvlieg
De Suzuki fruitvlieg kan gevangen worden met een val en lokstof. De fruitvliegjes komen af op de lokstof en vliegen in de val. Het is geen waterdicht systeem maar een combinatie van goede hygiene en het wegvangen van fruitvliegjes houdt de plaag wel beheersbaar.