Taxuskever of andere lapsnuitkevers bestrijden kan op effectieve en biologische wijze met aaltjes.
“Koude-aaltjes” zijn effectief vanaf een bodemtemperatuur van 5 graden Celsius (maart-april en oktober-november) en “warme-aaltjes” vanaf 12 graden Celsius (mei t/m oktober).
Taxuskever, ook wel gegroefde lapsnuitkever of snuitkever genoemd, is een veel voorkomende plaag in tuinen. Ze hebben vele planten op hun menu staan zoals Taxus, Hedera, Hortensia, Aardbei, Rhododendron, Viburnum, Euonymus, olijfboom en nog veel meer.
De volwassen kever is ongeveer 7-10 mm groot, bruin-zwart van kleur met vaalgele/roze vlekjes op de rug. De antennen maken een knik en de dekschilden zijn met het lichaam vergroeid. Hierdoor kunnen ze niet vliegen. Lopen kunnen ze wel erg goed, enkele tientallen meters per nacht. Taxuskevers zijn namelijk nachtdieren en zijn dan ook vanaf de schemering te zien. Overdag schuilen ze in planten, onder planken of onder een strooisellaag zoals boomschors. De larve van een taxuskever leeft in de grond bij de plantenwortels. Deze larve is pootloos, creme-wit van kleur met een bruine kop. Ze liggen vaak krom en zijn 1mm (net uit het ei) tot 12mm groot. Een andere benaming voor deze larven is Mobium.
larven van de taxuskever ook wel mobium genoemd
Het schadebeeld van taxuskever
De volwassen kevers eten altijd aan de rand van het blad. Hierdoor ontstaan de zogenaamde “postzegelrandjes”. Dit is dan ook het verschil met het schadebeeld wat rupsen en slakken veroorzaken. Rupsen en slakken eten namelijk ook het binnenste van bladeren en taxuskevers vreten alleen aan de randen. De vreterij van de kevers is voor een plant nog niet eens zo heel erg, daar gaat de plant niet dood van. De larven veroorzaken echter wel veel schade. De larven van de taxuskever leven in de grond en vreten daar aan de wortels van planten waardoor de planten verwelken en afsterven. 1 snuitkever larve is al voldoende om een plant te laten verdorren.
postzegelrandjes door taxuskever
De levenscyclus van de taxuskever
De levenscyclus van de taxuskever duurt gemiddeld een jaar (buiten). De volwassen kever is aanwezig vanaf half mei t/m november en zal voor de winter doodgaan. De kevers leggen eitjes vanaf half juni tot ongeveer november. Deze eitjes worden in de grond gelegd bij de plantenwortels. Een taxuskever kan gedurende haar leven zo'n 100-1000 eitjes leggen. Uit de eitjes komen de hongerige larven. Deze larven zullen 6-7 keer vervellen en zo de verschillende larvenstadia doorlopen. De taxuskeverlarve overwintert in de grond. Als het kouder wordt kruipen ze dieper de grond in en gaan ze in rust. In maart, als de temperatuur weer oploopt, kruipen ze weer naar boven om vervolgens weer aan de plantenwortels te vreten tot het moment komt dat ze zich gaan verpoppen. Vanaf april tot eind mei zullen de larven zich verpoppen tot volwassen kever. De eerste kevers zijn er dan weer vanaf half mei.
Wat te doen tegen taxuskever?
aaltjes
vangen van kevers
biopak
Taxuskever bestrijden met aaltjes
De larven van de taxuskever en andere snuitkevers zijn goed te bestrijden met aaltjes (nematoden). Het insectparasitaire aaltje Heterorhabditis bacteriophora dringt de larve binnen en scheidt een bacterie af. Deze bacterie maakt de larve ziek waardoor de larve zal sterven en voedsel wordt voor de aaltjes. De aaltjes behouden 6 weken hun werking mits de grondtemperatuur goed is (minimaal 12ºC) en de bodem vochtig is. Het aaltje Heterorhabditis bacteriophora wordt geleverd in de maanden mei, juni, juli, augustus en september.
Een ander insectparasitair aaltje welke snuitkeverlarven bestrijdt is het aaltje Steinernema kraussei. Dit “koude”-aaltje is al actief vanaf een bodemtemperatuur van 5 graden Celsius. Dit aaltje wordt geleverd in de maanden maart en april om de larven te bestrijden voordat deze zich verpoppen tot volwassen kever. Ook kan dit aaltje worden ingezet in de maanden oktober en november om de larven te bestrijden voordat ze in winterrust gaan.
Wanneer aaltjes tegen taxuskever toepassen?
De beste tijd van bestrijding is eind augustus of begin september. Dan zijn de meeste larven aanwezig en is de bodemtemperatuur nog hoog genoeg voor het aaltje Heterorhabditis bacteriophora (welke een net iets betere bestrijding geeft als de Steinernema Kraussei). Ook is dan de bodem vaak weer wat vochtiger in deze tijd van het jaar. Een tweede hele gunstige tijd van bestrijding is in maart/april met Steinernema kraussei omdat dan de larven bestreden worden voordat ze zich zullen verpoppen tot volwassen kever. Elk bestreden larve zal geen nieuwe kever worden en scheelt dus ook weer gemiddeld 500 nieuwe eitjes per taxuskever. In de maand juni zijn er met name volwassen kevers en eitjes aanwezig. Dit is dan ook geen gunstige tijd om de larven te bestrijden omdat er dan nog niet veel larven zijn.
Taxuskever vangen
De volwassen kevers kunnen in de zomer gevangen worden. Omdat de kevers s avonds actief zijn zijn ze dan makkelijker te vinden. Overdag zitten ze graag op beschutte plekken. door dan aan struiken te schudden of onder planken te kijken kunnen er ook kvers gevangen worden.
Biopak
Biopak is een natuurlijk middel die de aanmaak van nieuwe wortels bij planten bevorderd. Als er last is van veel vraatschade aan de wortels kunnen planten met behulp van Biopak makkelijker nieuwe wortels maken.