Bestrijd trips met roofmijten, gaasvliegen of roofwantsen.

Toont alle 8 resultaten

Zijbalk weergeven
hypoaspis varenrouwmug
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Bodemroofmijt Hypoaspis

Vanaf: 23,95
Dichtbij

groene gaasvlieg

29,95
Dichtbij
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken
Dichtbij
Dichtbij

Vangplaat blauw

11,50
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Vangplaten Decofixer

Vanaf: 11,95
Dichtbij

Vangplaten geel

11,50

Trips

Trips kwam met name alleen binnen voor. Sinds enkele jaren zien we ook veel trips in buitenplanten. Trips komt voor in kamerplanten, bonen, paprika, komkommer, hortensia, euonymus, sering, etc.

Het schadebeeld van trips

Trips prikt de plantencellen aan en zuigt de cellen leeg. Hierdoor ontstaan zilvergrijze vlekje met zwarte stipjes. Vaak zit trips in de kop van de plant. Als daar geprikt wordt en het blad groeit vervolgens uit ontstaat er groeimisvorming. Ook prikken ze in een bloemknop of vruchtaanleg. Deze groeien vervolgens ook misvormd uit.

Hoe ziet trips eruit

Tripsen zijn kleine gevleugelde insecten van tussen de 0,5 en 2,5 mm groot. Ze zijn slank met een kleine kop. Afhankelijk van de soort trips kan een volwassen trips zwart of geel zijn. De larven zijn meestal wit, geel of oranje van kleur.

De levenscyclus van trips

Een trips doorloopt in zijn leven 6 stadia namelijk: eistadium, eerste larvenstadium, tweede larvenstadium, een voorpopstadium, een popstadium en het volwassen stadium. De eitjes worden gelegd in de bladeren, bloemblaadjes of in zachte stengeldelen. Zodra de larve uit het ei komt begint deze met het eten van plantenweefsel aan de onderkant van het blad. Aan het einde van het tweede larvenstadium laat de trips zich op de grond vallen om te gaan verpoppen tot volwassen trips.

Biologische bestrijding van trips

De volwassen trips kunt u signaleren op blauwe of gele vangplaten. Door meerdere vangplaten op te hangen wordt trips ook weggevangen wat helpt bij de bestrijding.

Biologische bestrijding van trips is mogelijk met roofmijten, roofwantsen en gaasvliegen. Roofmijten Amblyseius cucumeris en Amblyseius swirskii eten alleen de jongen tripslarven. Roofmijt Hypoaspis eet de tripspoppen in de grond. Roofwantsen en gaasvliegen eten zowel het eerste- als tweede larvenstadium en het volwassen stadium van trips. Eitjes worden door geen enkele natuurlijke vijand bestreden omdat deze verscholen liggen in de bladeren of stengels van planten.

Lees meer over trips in kamerplanten in onze blog