Last van kleine zwarte vliegjes bij kamerplanten? Dit vliegje heet varenrouwmug ook wel rouwmug, rouwvarenmug of rouwvliegje genoemd. Varenrouwmug is effectief en biologisch te bestrijden met aaltjes, bodemroofmijten en gele plakplaten.

Toont alle 5 resultaten

Zijbalk weergeven
aaltje tegen varenrouwmug
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Aaltjes tegen varenrouwmug

Vanaf: 14,95
hypoaspis varenrouwmug
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Bodemroofmijt Hypoaspis

Vanaf: 23,95
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Vangplaten Decofixer

Vanaf: 11,95
Dichtbij

Vangplaten geel

11,50
varenrouwmugpakket tuiniernatuurlijk.nl
aaltje tegen varenrouwmug
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Wat is varenrouwmug?

Varenrouwmuggen zijn hele kleine mugjes van 1-5mm groot en komen veel voor bij kamerplanten. Het volwassen mugje is zwartgrijs van kleur en bevind zich op de potgrond of vliegt rondom de planten. De larven van de varenrouwmug leven in de grond. Ze zijn 5-12mm lang en hebben geen poten. Deze wormpjes zijn doorzichtig/wit van kleur met een herkenbare zwarte kop.

larven varenrouwmug tuiniernatuurlijk.nl

larven van de varenrouwmug

Het schadebeeld van varenrouwmug

De larven van de varenrouwmug leven in de grond en eten daar van kleine plantenwortels. Voor stekplantjes en zaailingen is deze vraat funest. Deze kleine plantjes komen niet goed aan de wortel en rotten weg. Grotere planten hebben minder last van deze vraat omdat deze planten meer en grotere wortels hebben. De volwassen vliegjes zelf doen geen schade aan planten. De rondvliegende vliegjes zijn wel irritant en zorgen voor nieuwe eileg zodat de populatie varenrouwmug in huis steeds groter wordt.

Levenscyclus varenrouwmug

Varenrouwmuggen hebben een eistadium, vier larvenstadia, een popstadium en het volwassen stadium. Het volwassen mugje legt haar eitjes in de grond. Hieruit komen de larven die leven van organisch materiaal, schimmels en plantenwortels. De larve verpopt in de grond en uit de pop ontwikkeld zich een volwassen mugje. De ontwikkeling van ei tot volwassen mugje duurt ongeveer 3 weken bij kamertemperatuur. Het mugje zelf leeft ongeveer een week. Het vrouwtje kan tussen de 50 en 300 eitjes leggen.

Varenrouwmug bestrijden op natuurlijke wijze

Varenrouwmug bestrijden kan met aaltjes ook wel nematoden genoemd. De aaltjes dringen de larven van de varenrouwmug binnen en scheiden daar een bacterie af. Deze bacterie maakt de larvev ziek. De larven worden voedsel voor de aaltjes, ze verslijmen en zijn uiteindelijk niet meer terug te vinden in de grond. Omdat alleen de larven bestreden worden blijven de volwassen mugjes nog even aanwezig totdat deze uitgestorven zijn. Het enigste juiste aaltje welke ingezet kan worden tegen varenrouwmuglarven voor een effectieve bestrijding is het aaltje Steinernema feltiae. Dit aaltje werkt vanaf een bodemtemperatuur van 10°C en is daardoor het hele jaar in huis toe te passen. Steinernema feltiae is in verschillende verpakkingsgroottes verkrijgbaar.

De volwassen mugjes kunnen effectief wegvangen worden met Decofixer vangkaarten of gele plakplaten. Elk weggevangen mugje zorgt voor minder overlast en minder nieuwe eitjes. Door aaltjes en vangplaten samen te gebruiken is de plaag het snelst opgelost. Varenrouwmug wordt dan namelijk op 2 plekken in de levenscyclus aangepakt, de larven en de volwassen vliegjes.

Het inzetten van de bodemroofmijt Stratiolaelaps scimitus, beter bekend als Hypoaspis, behoort ook tot de mogelijkheden. Deze roofmijt leeft in de grond en eet de eitjes, larven en de poppen van de varenrouwmug op. Daarnaast eten ze ook o.a. springstaarten en tripspoppen. Stratiolaelaps scimitus heeft een wat langere ontwikkelingsduur en wordt daarom vaak preventief ingezet zodat varenrouwmug geen kans krijgt zich te ontwikkelen tot plaag. Voor een acuut probleem is deze roofmijt te traag en zijn echt de aaltjes of vangplaten nodig. Maar Hypoaspis kan er wel voor zorgen dat een nieuwe invasie vliegjes geen kans krijgen. De bodemroofmijt is werkzaam bij een temperatuur boven 12°C en daardoor ook het hele jaar in huis toe te passen.