Zwarte vliegjes in potplanten? Dit zijn varenrouwmuggen ook wel rouwmug, rouwvarenmug of rouwvliegje genoemd. Ze zijn effectief en natuurlijk te bestrijden met aaltjes, bodemroofmijten en plakplaten.

Toont alle 5 resultaten

Zijbalk weergeven
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Vangplaten Decofixer

Vanaf: 12,95
Dichtbij
In winkelmand
Snel bekijken

Vangplaten geel

11,50
Dichtbij
Opties selecteren
Snel bekijken

Het schadebeeld van varenrouwmug

De larven van de varenrouwmug eten van kleine plantenwortels. Voor stekplantjes en zaailingen is deze vraat funest, ze komen niet goed aan de wortel en de plantjes rotten weg. Grotere planten kunnen vaak wel tegen deze vraat omdat de planten veel meer en grotere wortels hebben. Vaak zijn de rondvliegende volwassen mugjes de oorzaak dat varenrouwmug bestreden wordt. De mugjes zijn vervelend om in huis te hebben en als er niets aan gedaan wordt dan worden het er steeds meer.

Het uiterlijk van de varenrouwmug

Het volwassen mugje is zwartgrijs van kleur, 1-5mm lang en bevind zich op de potgrond of vliegt rondom de planten. De larven leven in de grond, zijn 5-12mm lang, hebben geen poten, zijn wit van kleur met een herkenbare zwarte kop.

Biologische bestrijding van varenrouwmug

Bestrijden kan met aaltjes oftewel nematoden. Dit aaltje Steinernema feltiae dringt de larven van de varenrouwmug binnen en scheidt daar een bacterie af. De larven worden ziek en dienen als voedsel voor het aaltje, ze verslijmen en zijn niet meer terug te vinden. Omdat alleen de larven bestreden worden blijft u de volwassen mugjes nog even zien. Het aaltje Steinernema feltiae werkt vanaf een bodemtemperatuur van 10°C. Aaltjes zijn in verschillende verpakkingsgroottes te verkrijgen.

Tevens kunt u de rouwmugjes wegvangen met Decofixer of gele plakplaten. Elk weggevangen mugje zorgt voor minder overlast en minder nieuwe eitjes.

Het inzetten van de bodemroofmijt Stratiolaelaps scimitus, beter bekend als Hypoaspis, behoort ook tot de mogelijkheden. Deze roofmijt leeft in de grond en eet de larven van de varenrouwmug. Daarnaast eten ze ook o.a. springstaarten en tripspoppen. Stratiolaelaps scimitus heeft een wat langere ontwikkelingsduur en wordt daarom vaak preventief ingezet zodat varenrouwmug geen kans krijgt zich in de potplanten te vestigen. Voor een accuut probleem is deze roofmijt te traag en zijn aaltjes nodig. Maar Hypoaspis kan er wel voor zorgen dat een nieuwe invasie vliegjes geen kans krijgen. De bodemroofmijt kan ingezet worden bij een temperatuur boven 12°C.

Lees meer over rouwvliegjes in onze blog of lees meer achtergrondinformatie in ons kennisbankartikel