Veenmollen kunnen op natuurlijke en effectieve wijze met aaltjes bestreden worden. Deze aaltjes (Steinernema carpocapsae) kunnen toegepast worden wanneer de bodemtemperatuur 14 graden Celsius of hoger is.
Een veenmol is een insect met de latijnse naam Gryllotalpa gryllotalpa. Veenmollen, ook wel aardkrekel of molkrekel genoemd, komen met name in veengronden en duingebieden voor.
Het schadebeeld van veenmollen
De veenmol leeft met name onder de grond en is vooral 's nachts actief. Ze eten gronddiertjes maar ook plantaardig materiaal zoals blaadjes en wortels. Veenmollen graven gangen net onder de grond. Hun gangen en nesten in de grond maken schade in tuinen. Daarbij knagen ze plantenwortels af waardoor gewassen wegvallen. Veenmollen gedijen goed in moestuinen omdat ze daar veel voedsel kunnen vinden.
Het uiterlijk van de veenmol
Een veenmol is geelachtig tot roodbruin van kleur en kan 3,5-5 cm groot worden. Ze hebben molachtige voorpoten waarmee ze kunnen graven. Ook hebben ze vleugels om te vliegen maar echt goed vliegen kunnen ze niet.
De levenscyclus van de veenmol
Na de paring legt het vrouwtje haar eitjes in een holletje. Dit holletje is goed gemaakt. Het bevat zijgangetjes waardoor overtollig water kan wegstromen en de plantjes erboven zijn weg geknaagd zodat het zonlicht goed op het holletje kan schijnen. Het vrouwtje legt zo'n 300 eitjes. Ze verzorgd de eitjes goed door ze schoon te houden. Ook de jongen die uit de eitjes komen worden goed door het vrouwtje verzorgd. Na enkele weken verlaten de jongen het nest. Na anderhalf jaar zijn de jongen volwassen en kunnen ze zelf voor nieuwe nakomelingen zorgen. Veenmollen worden ongeveer 2 jaar oud. Overwinteren doen ze diep in de grond.
Biologische bestrijding veenmol
Biologische bestrijding van veenmollen is mogelijk met het bestrijdend aaltje (nematode) Steinernema carpocapsae. Dit aaltje is niet met het blote oog zichtbaar. Het aangieten van het aaltje geeft 6 weken een bestrijdende werking mits de grondtemperatuur voldoende is (minimaal 14°C) en de bodem voldoende vochtig wordt gehouden. Kleine veenmollen zijn vatbaarder voor het aaltje dan grote veenmollen.
Biologische bestrijding veenmol Werkwijze aaltje
Het aaltje leeft in de grond en zal de veenmol binnendringen. In de veenmol scheidt het aaltje een bacterie af waardoor de veenmol ziek wordt. De veenmol gaat dood en wordt voedsel voor het aaltje. Het aaltje kan zo haar levenscyclus in de veenmol verder voltooien.
De beste tijd voor het toepassen van nematoden tegen veenmollen is vanaf half mei (afhankelijk van grondtemperatuur) tot augustus.