Witte vlieg is een plaag die steeds vaker in hobbykasjes en in tuinen voor problemen zorgt. Waardplanten van de witte vlieg zijn onder andere: tomaat, komkommer, aardbei, kool, hibiscus, kamerlinde, braam en roos.
Het schadebeeld van witte vlieg
De larven van de witte vlieg en de volwassen witte vlieg voeden zich met plantensappen. In plantensappen zitten veel suikers die de witte vlieg niet nodig heeft en daardoor uitscheidt. Deze zogenoemde “honingdauw” maakt planten en vruchten vies en plakkerig. Op de honingdauw kan de “roetdauwschimmel” gaan groeien die door de zwarte kleur de planten extra vies maakt. Zowel de larven als de volwassen vliegjes zitten aan de onderkant van het blad.
Het uiterlijk van witte vlieg
Volwassen witte vlieg is tussen de 1 en 2,5mm groot en wit van kleur. De vliegjes zitten in de kop van een plant op het nieuwe, verse blad. Door tegen de kop van een plant te tikken kan geconstateerd worden of er witte vlieg aanwezig is want dan vliegen ze op. De larven zijn ovaal, plat en groenig-doorzichtig van kleur. Later worden de larven iets dikker met haren. Ze zitten op de onderkant van het blad.
wittevlieg en eitjes
De levenscyclus van witte vlieg
De volwassen witte vlieg zet haar eieren af op de onderkant van het blad. De eieren worden vaak in cirkels afgezet. Uit de eieren komen de larven die zich over het blad verspreiden. Ze zoeken een geschikte plek om zich te vestigen en zullen zich gaan voeden met plantensappen. De larven ontwikkelen zich tot pop en uit de pop zal een nieuwe volwassen witte vlieg ontstaan.
Biologische bestrijding van witte vlieg
Met gele vangkaarten of met Decofixer kan witte vlieg weggevangen worden. De gele kleur trekt de vliegen aan en vervolgens plakken ze vast op de lijmlaag op de kaart.
Bestrijding van witte vlieg met sluipwesp
De sluipwesp Encarsia formosa legt eitjes in de larven van de witte vlieg. Uit het eitje komt de larve van de sluipwesp die zich in de larve van de witte vlieg ontwikkeld. Vervolgens kleurt de wittevlieg larve zwart en komt er geen wittevlieg uit de pop maar een nieuwe sluipwesp. Daarnaast zuigt Encarsia ook larven uit voor voeding. Sluipwespen zijn toepasbaar in de binnenteelt. Buiten zullen ze wegvliegen.
Bestrijding van witte vlieg met groene gaasvlieg
Chrysoperla carnea (groene gaasvlieg) is een predator (eet een plaag op) die naast bladluis ook de eieren en larven van de witte vlieg op haar menu heeft staan. De gaasvlieg legt haar eitjes “op een stokje” op het blad. Uit het ei ontwikkeld zich een larve die de witte vlieg eitjes en larven eet. Chrysoperla carnea is actief vanaf 10°C tot 35°C
Ook kan witte vlieg worden bestreden door de roofwants Macrolophus. Wilt u meer weten over wittevlieg bestrijding neem dan contact met ons op: info@schenkeveldnatuurlijk.nl of bel met 06 55100904
Wilt u biologische bestrijders tegen witte vlieg bestellen dan kunt u op onderstaande producten klikken.