De beste manier om de pruimenmot te bestrijden met biologische middelen
Inhoudsopgave
Pruimenmot bestrijden? Pruimen zijn heerlijke, veelzijdige vruchten en pruimenbomen produceren behoorlijk wat vruchten per jaar. Bovendien is een pruimenboom ook nog eens een hele mooie boom. Genoeg reden dus om een pruimenboom in je boomgaard neer te zetten. Helaas is de pruim echter ook een zachte vrucht die snel last heeft van beestjes of slechte weersomstandigheden. Een van die beestjes is de zogenaamde pruimenmot. Heb jij hier last van? Lees dan snel verder over de bestrijding van deze mot, zodat jij komend jaar zonder problemen van je pruimentaart en -jam kunt blijven genieten.
Wat is een pruimenmot?
De pruimenmot is een kleine nachtvlinder. Zijn spanwijdte is slechts tien tot vijftien millimeter breed. Zijn wetenschappelijke naam is Cydia funebrana. Zoals de meeste motten is ook de pruimenmot onopvallend om te zien. Je kunt deze vlinder herkennen aan zijn donkere, grijsbruine kleur met aan de zijkant een smalle, witte streep. Pruimenmotten overwinteren als rups onder de grond. Ze verpoppen in het voorjaar waarna de nachtvlinders verschijnen. Meestal is dat half april of mei.
De vlinders leggen hun eitjes op de pruimen die nog net niet rijp zijn. Uit de eieren komt na ongeveer een week een roze of rode rups tevoorschijn. Deze boort zich vervolgens in de pruim naar de pit toe. Vervolgens zal hij vanaf de pit het vruchtvlees van de pruim helemaal opeten. Daarna verpopt een deel van de rupsen zich tot vlinder om zich weer voort te planten. Een andere deel spint zichzelf in een cocon om te overwinteren.
Hoe kun je de pruimenmot herkennen?
Allereerst kun je de eitjes van de pruimenmot herkennen. Deze eitjes zijn wit en glanzend, waardoor je ze op de pruim ziet liggen. Als een kolonie pruimenmotten zich in jouw boomgaard gevestigd heeft dan merk je dat verder aan de aangetaste vruchten. Het eerste wat de rups doet, voordat hij zich in de pruim boort, is de aanhechtingsplek van de pruim doorknagen. Daardoor wordt de pruim namelijk sneller rijp, zodat de rups eerder het vruchtvlees van de pruim kan eten.
De aangetaste vruchten zullen vervolgens uit de boom vallen. Bij de steen, de pit van de pruim, zal je zwart vuil vinden. Dat zijn de uitwerpselen van de rups. Ook kan je een harsachtige druppel zien op de plek waar de rups zich in de pruim heeft geboord. Een rups laat het overigens meestal niet bij een enkele pruim, maar zal meerdere pruimen van de boom aantasten. Als ze uitgegeten zijn, zullen de rupsen zich gaan verpoppen. Deze poppen vind je in de schors van de boom of in de grond bij de pruimenboom. Overigens vind je pruimenmotten niet alleen in pruimen. Ze komen ook voor in onder andere perziken, abrikozen en kersen.
Hoe kan je de pruimenmot bestrijden?
- Pruimenmot bestrijden met chemische middelen
- Biologisch pruimenmot bestrijden
Een traditionele manier van pruimenmot bestrijden is met chemische middelen. Hiermee wordt de boom ingespoten. Als je de boom inspuit met een insecticide dan worden natuurlijk ook de vruchten ingespoten. Omdat de meeste chemische middelen ook voor mensen niet gezond zijn, moet je het fruit dan heel goed wassen, anders kun je de vruchten niet eten. Daarnaast zijn chemische middelen ook schadelijk voor andere insecten, niet alleen voor de insecten die je wil bestrijden. Tevens zijn de rupsen niet goed te bestrijden als ze al in de pruim zitten. Biologische bestrijding is dus een veel beter idee als je last van pruimenmotten hebt. Het is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook veel veiliger.
Biologisch pruimenmot bestrijden
Er zijn verschillende manieren om biologisch de pruimenmot te bestrijden. Oorwurmen eten graag verschillende insecten waaronder rupsen. Door een oorwurmhuisje in de boomgaard te hangen lok je ze naar jouw fruitbomen toe waar ze vol enthousiasme hun werk zullen doen. Daarnaast eten kippen graag de poppen van de fruitmotten die in de grond zitten. Als je in september de kippen door de boomgaard laat lopen dan helpen ze je graag bij de bestrijding en ze leggen nog eieren ook. De meest effectieve biologische bestrijding van pruimenmotten is echter een feromoonval.
De feromoonval
Een feromoonval bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een deltaval, oftewel een val in de vorm van een driehoek. De bodem van deze val is plakkerig. Het tweede deel is een feromooncapsule. Deze feromooncapsule geeft feromonen af. De feromooncapsule werkt zo’n zes weken. Tijdens het seizoen moet je de capsule dus een keer vervangen. De feromonen in de val zijn hetzelfde als de feromonen die een vrouwtje afgeeft als ze wil paren. Uiteraard komen de mannetjes daar gretig op af waarna ze op de bodem vast komen te zitten en sterven.
Met de val bestrijd je dus alleen de mannetjes, maar als er geen mannetjes meer zijn, worden de vrouwtjes niet meer bevrucht. Op die manier zullen er steeds minder pruimenmotten in jouw boomgaard te vinden zijn. Je bent dus niet in een keer van de pruimenmot af, maar op de lange termijn is dit de beste manier van bestrijden. Een feromoonval gaat jaren mee. Je moet alleen de plakplaat op de bodem en de feromooncapsules regelmatig vervangen.
Wanneer moet je de pruimenmot bestrijden?
De pruimenmot heeft twee generaties per jaar. De eerste generatie ontpopt in het voorjaar zodra het wat warmer wordt. Dit kan al half april zijn. Dat is het moment om de pruimenval op te hangen. De motten leggen vervolgens hun eieren waaruit de eerste rupsen ontstaan. Van deze rupsen zal een gedeelte een cocon maken om te overwinteren, maar een ander deel verpopt in de boomschors of in de grond bij de pruimenboom. Uit deze poppen komt een tweede generatie pruimenmotten die opnieuw eitjes zal leggen. Ook deze tweede generatie wil je natuurlijk met de feromoonval afvangen. Daarom raden we aan om de biologische bestrijding van half april tot eind augustus te gebruiken.
Tips voor biologische pruimenmot bestrijden met een feromoonval
De pruimenmot bestrijden is niet gemakkelijk. Daarom hebben we tot slot nog een aantal tips voor je om de biologische bestrijding tot een succes te maken, zodat je nooit meer last van een pruimenmottenplaag zal hebben.
- Het gaat om de lange adem. Je bent met een feromoonval niet in een keer van de mot af. Je moet dus elk jaar opnieuw een val plaatsen om de populatie pruimenmotten steeds verder af te laten nemen.
- Raak de feromooncapsule niet aan met je handen. Dan zit de geur van de feromonen namelijk aan je handen en verspreid je die over alles wat je aanraakt. Dan komen de motten niet meer in de val, maar bijvoorbeeld op de deurknop die je net hebt aangeraakt.
- Vervang de plakbodem op tijd. Hang de val op ooghoogte, zodat je hem goed in het oog kunt houden. Als de plakbodem vol zit met motten dan werkt de bodem niet goed meer en moet je hem vervangen.
- Pluk aangetaste vruchten. Als je de aangetaste pruimen uit de boom verwijdert, verwijder je ook de rups die in de pruim zit. Elke rups is mooi meegenomen. Gooi de vruchten in een goed afgesloten GFT bak die ver van de bomen af staat. Anders wandelt de rups gewoon weer terug.