Roofmijt Swirskii tegen trips en witte vlieg
De roofmijt Amblyseius swirskii (Typhlodromips swirskii) kan in vele gewassen (paprika, komkommer, bonen, aardbei, kamerplanten etc.) worden ingezet en kan zowel binnen als buiten worden toegepast. Voor buiten geldt wel dat er alleen ingezet kan worden als er geen nachtvorst is (na ijsheiligen).
De roofmijt is beige / zalm van kleur en niet groter dan 1mm. Amblyseius swirskii is zeer actief en komt voornamelijk aan de onderkant van het blad, langs de nerven en in bloemen voor. Er worden per roofmijt 5-10 prooien per dag gegeten. De roofmijt presteert optimaal bij een temperatuur boven de 20°C. Onder de 15°C is de roofmijt weinig actief.
Hoe werkt de roofmijt Swirskii?
De roofmijt gaat actief op zoek naar een prooi en eet deze op. Ook kan de roofmijt overleven op stuifmeel in tijden dat er geen prooi aanwezig is.
Trips: Swirskii eet de jongste tripslarven. Bij een hoge populatie trips komt deze roofmijt tekort en is de roofwants Orius of zijn er gaasvlieglarven nodig om de plaag onder controle te krijgen. De roofmijt dient min of meer preventief te worden ingezet om een tripsplaag te voorkomen.
witte vlieg: Swirskii eet de eitjes en larven van witte vlieg. Op tijd inzetten van de roofmijt is belangrijk voor een goed bestrijdingsresultaat.
Roofmijt Swirskii eet ook wel spint als deze ook aanwezig is. Als spint het grootste probleem is dan kan er beter voor de roofmijt Phytoseiulus gekozen worden.
Verpakking
De roofmijten kunnen geleverd worden in een strooikoker of in kweekzakjes. De kweekzakjes bevatten roofmijten, eitjes van roofmijten en voedselmijten. Bovenin het zakje is een gaatje geperforeerd. Hier kunnen de roofmijten doorheen lopen, de plant in. Gedurende 6 weken brengt het kweekje ongeveer totaal 1500 roofmijten voort.
Het toepassen van roofmijt Swirskii
Strooikoker: Strooi de inhoud van de koker op de bladeren in een dosering van 25-500/m² afhankelijk van de plaagdruk. Als de bladeren te klein zijn om op te strooien kunnen er hoekjes van enveloppen of afgeknipte koffiefilterzakjes gebruikt worden om de roofmijten in het gewas uit te zetten.
kweekzakjes: Hang 1 zakje per m² op als de planten elkaar raken. Als de planten elkaar niet raken hang dan in elke plant een zakje. In grote planten kunnen meerdere zakjes worden opgehangen. Het zakje dient in de plant (uit de zon) gehangen te worden zonder dat deze nat kan worden (anders beschimmeld het kweekje).
Bewaren en houdbaarheid
Het product bevat levend materiaal. Zet het daarom zo snel als mogelijk uit in de plant(en). Bewaren kan enkele dagen bij 15°C. De koker is pakketpost en de zakjes is brievenbuspost.
Levertijd
Kokers besteld voor donderdagavond 23.00 uur worden maandag verzonden en kokers besteld maandagavond 23.00 uur worden woensdag verzonden. De zakjes zijn vaak op voorraad en zo niet dan geldt dezelfde levertijd als de kokers. In het tuinseizoen (maart-september) krijgen we 4 keer per week verse producten binnen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.