Gratis verzending vanaf €75;     Brievenbuspost NL €1,50;       Pakketpost NL €4,99;   Verzending Be en Du €7,99

Menu
HuisKennisbankTaxuskever en hoe te bestrijden

Taxuskever en hoe te bestrijden

Taxuskever (gegroefde lapsnuitkever)

De Latijnse naam voor taxuskever is Otiorhynchus sulcatus. Er zijn meerdere lapsnuitkevers die schade geven aan gewassen maar de Otiorhynchus sulcatus is de meest voorkomende in Nederland.

De levenscyclus van de taxuskever bestaat uit een eistadium, 6 of 7 larvenstadia, popstadium en het volwassen stadium.

Hoe is een taxuskever te herkennen

De volwassen kever is 7-10mm lang, bruinzwart van kleur en heeft vaalgele/roze vlekjes op de rug. De antennen maken een knik. De dekschilden zijn gegroefd (gegroefde lapsnuitkever) en zijn met het lichaam vergroeid waardoor ze niet kunnen vliegen. Lopen kunnen ze wel erg goed, enkele tientallen meters per nacht. De kevers zijn nachtdieren. Overdag houden ze zich schuil tussen beplanting (bijvoorbeeld in de Hederaheg), onder planken of onder een strooisellaag (boomschors e.d.) op de grond. De eieren zijn eerst nog wit maar kleuren snel naar bruin en zijn knikkervormig. De larven zijn wit van kleur met een bruine kop, ze zijn pootloos en liggen vaak krom. Net uit het ei gekomen zijn de larven ongeveer 1mm groot. Naarmate ze eten en vervellen worden ze tot zo’n 12mm groot. De poppen zijn crèmekleurig, 7-10mm groot en liggen stil in een holletje in de grond.

Schade door taxuskever

Taxuskevers zijn schadelijk voor vele gewassen zoals Taxus, Hortensia, Hedera, Heuchera, Aardbei, Rhododendron en nog veel meer. De kevers eten van de bladeren. Dat doen ze altijd aan de rand van het blad. Daardoor ontstaan de zogenaamde “postzegelranden”. Dit is dan ook het verschil met het schadebeeld wat rupsen en slakken veroorzaken. Rupsen en slakken eten namelijk ook in het binnenste van bladeren. De vreterij van de volwassen kevers is voor een plant nog niet eens zo heel erg, dat kan een plant wel overgroeien. Echter de larven veroorzaken wel veel schade. Zij vreten aan de wortels van planten waardoor ze verwelken en af zullen sterven.

Buiten duurt de levenscyclus totaal 1 jaar, in kassen kan het sneller gaan. De poppen komen vanaf half mei tot eind juni uit waaruit de volwassen kever komt. Deze kever legt haar eitjes vanaf juni tot in oktober in de grond vlakbij de plantenwortels. Een taxuskever kan gedurende haar leven 100 tot 1000 eitjes leggen. Ongeveer 3 weken nadat de eitjes gelegd zijn komen ze uit. Niet alle eitjes komen uit, het percentage ligt zo rond de 50%. Uit de eitjes komen de larven. Deze vraatzuchtige larven eten van de plantenwortels en zullen 6-7 keer vervellen om zo de verschillende larvenstadia te doorlopen. Elk larvenstadium zijn ze weer iets groter. De taxuskeverlarve overwintert in de grond. Als het kouder wordt kruipen ze dieper de grond in en gaan ze in rust. In maart, als de temperatuur weer oploopt, kruipen ze weer naar boven om vervolgens weer aan de plantenwortels te vreten tot het moment dat ze zich gaan verpoppen. Vanaf april tot eind mei zullen de larven zich verpoppen om weer vanaf mei als volwassen kever tevoorschijn te komen.

Taxuskever bestrijden

De larven van de lapsnuitkever zijn  te bestrijden met insectparasitaire aaltjes oftewel nematoden. Het aaltje Heterorhabditis bacteriophora is werkzaam vanaf een bodemtemperatuur van 12°C en is zeer effectief. De levenscyclus van deze rondworm bestaat uit een eistadium, 4 larvenstadia en een volwassen stadium. Het derde larvenstadium van het aaltje dringt via lichaamsopeningen en via de huid de larven van de taxuskever, de gastheer, binnen. In de darm van het aaltje bevinden zich bacteriën. Deze bacteriën zorgen ervoor dat de taxuskeverlarven ziek worden en dood gaan. De bacteriën verspreiden zich door de larven en zorgen ervoor dat het weefsel van de gastheer omgezet wordt in voedsel voor de aaltjes. De aaltjes zullen zich in de taxuskeverlarven ontwikkelen naar het vierde larvenstadium waaruit vervolgens tweeslachtige aaltjes ontwikkelen. Deze aaltjes leggen eitjes waaruit een nieuwe generatie aaltjes zich razendsnel ontwikkeld tot het vierde larvenstadium. Uit deze tweede generatie larven ontwikkelen mannetjes en vrouwtjesnematoden die zullen paren. Na paren sterven de mannetjes. De vrouwtjes leggen eitjes die zich in het vrouwtjesaaltje of in de gastheer ontwikkelen tot het tweede larvenstadium. Als de larven zich in het derde larvenstadium bevinden verlaten ze de gastheer en gaan ze op zoek naar een nieuwe gastheer. Het derde larvenstadium is het enige stadium wat buiten de gastheer kan leven. Dit is dan ook het stadium wat verkocht wordt ter bestrijding van de larven van de lapsnuitkever. Na besmetting met nematoden sterft de taxuskeverlarve binnen 48 uur. De keverlarven verkleuren na een week tot 2 weken van crèmekleurig wit naar roze/bruin. De beste tijd om Heterorhabditis in te zetten is eind augustus/begin september. Dan worden de laat gelegde eitjes ook nog bestreden, is de bodemtemperatuur nog hoog genoeg en is de grond vochtiger dan in de zomer.

Een ander insectparasitair aaltje welke de larven van de taxuskever bestrijdt is het aaltje Steinernema KrausseiSteinernema kraussei werkt al vanaf een bodemtemperatuur vanaf 5°C. Dit aaltje is dus zeer geschikt om in te zetten in het vroege voorjaar voordat de taxuskeverlarven zich gaat verpoppen tot volwassen kever. Elk bestreden larve zorgt ervoor dat er minder eitjes gelegd worden in de zomer. De levenscyclus van Steinernema kraussei lijkt op die van Heterorhabditis bacteriophora. De levenscyclus van deze rondworm bestaat uit een eistadium, 4 larvenstadia en een volwassen stadium. Het derde larvenstadium van het aaltje dringt via de lichaamsopeningen de larven van de taxuskever, gastheer, binnen. In de darm van het aaltje bevinden zich bacteriën. Deze bacteriën zorgen ervoor dat de larven ziek worden en dood gaan. De bacteriën verspreiden zich door de gastheer en zorgen ervoor dat het weefsel van de gastheer omgezet wordt in voedsel voor de aaltjes. De aaltjes zullen zich in de taxuskeverlarven ontwikkelen naar het vierde larvenstadium waaruit vervolgens de mannetjes en vrouwtjesaaltjes ontstaan. Na paren leggen de vrouwtjes eitjes. Het eerste larvenstadium van het aaltje vind nog plaats in het eitje. Tijdens het tweede larven stadium komen de aaltjes uit de eitjes in de gastheer. Zodra de aaltjes zich in het derde larvenstadium bevinden verlaten ze de gastheer en gaan ze op zoek naar een nieuwe gastheer. Het derde larvenstadium is het enige stadium wat buiten de gastheer kan leven.

De volwassen kevers kunnen worden weggevangen. Dit kan door een paraplu op zijn kop onder de beplanting te houden en vervolgens aan de beplanting te schudden. Zo vallen de kevers in de paraplu. Ook kunnen er planken neergelegd worden waar de kevers overdag onder kunnen schuilen. Door de planken overdag om te draaien worden de kevers zichtbaar en zijn ze weg te vangen. Taxuskevers zijn nachtdieren. Ze worden in de schemer actief en zijn dan zichtbaar en weg te vangen.

Andere schadelijke lapsnuitkevers met ongeveer dezelfde schadebeelden en levenswijze zijn: Otiorhynchus ovatus: de kleine lapsnuitkever. Deze kever is maar 5-5,5mm groot. Othiorhynchus singularis: de gevlekte lapsnuitkever.

Ook deze lapsnuitkevers kunnen met nematoden bestreden worden.

Wilt u nematoden tegen taxuskever bestellen klik dan hier

 

laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van tuiniernatuurlijk.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 40 reviews.
  • Geen producten in de kruiwagen
Huis
Winkel
0 Winkelwagen
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.