Gratis verzending vanaf €75;     Brievenbuspost NL €1,50;       Pakketpost NL €4,99;   Verzending Be en Du €7,99

Menu
HuisBlogTrips in kamerplanten

Trips in kamerplanten

kamerplanten tuiniernatuurlijk.nl

Trips in kamerplanten

Tripsen zijn de kleinste gevleugelde insecten die er zijn. Ze worden in gematigd gebied niet groter dan 1-2,5mm. Ondanks dat ze zo klein zijn kunnen ze veel schade geven aan planten. Tripsen zuigen plantencellen van het oppervlakteweefsel leeg waardoor de kenmerkende zilvergrijze vlekjes ontstaan. Daarbij leggen ze eitjes in het blad wat kleine lelijke streepjes geeft, de zogenaamde eikraters. Ook prikken ze in bloemen en vruchtbeginsel waardoor er bloemmisvorming en/of vruchtmisvorming ontstaat. Sommige tripssoorten zorgen voor virusoverdracht waardoor planten ziek worden.

Ontwikkelingsstadia trips

Tripsen doorlopen 6 ontwikkelingsstadia namelijk: ei, eerste larvestadium, tweede larvestadium, pre-pop, pop en volwassen stadium. Alleen het volwassenstadium heeft vleugels en kan vliegen.

levenscyclus trips Biobest tuiniernatuurlijk Levenscyclus trips bron: Biobest

Hieronder staan enkele soorten trips die in potplanten voorkomen. Omdat de levenswijze van trips onderling verschilt is het goed om te kijken welke trips er in de planten aanwezig is om zo voor de juiste bestrijding te kunnen kiezen.

Diverse soorten trips

Echinothrips (Echinothrips americanus): Volwassen trips is donkerbruin tot zwart met een witte streep op de rug. Deze trips bevindt zich alleen op de bladeren, met name het oude blad. Ook het popstadium vindt plaats op de bladeren. De larven zijn in verhouding groot en dik en verdedigen zichzelf door met hun staart te zwiepen wanneer ze door roofmijten worden aangevallen. De volwassen Echinotrips vliegt nauwelijks.

echinothrips bijgesneden biobest tuiniernatuurlijk Echinothrips bron: Biobest

 

Californische trips (Frankliniella occidentalis): Volwassen trips is geel tot donkerbruin van kleur. Komt in veel gewassen in de kassenteelt voor. De larven en volwassen trips zitten graag in bloemen maar komen ook op het blad voor. Het popstadium van de californische trips is met name in de grond.

californische trips bijgesneden tuiniernatuurlijk Californische trips

Tabakstrips (Thrips tabaci): Volwassen trips is lichtgeel tot bruin van kleur. Bevindt zich met name op de jonge bladeren. Hier zitten ze aan de onderkant van het blad tegen de nerven aan. Het popstadium van de tabakstrips is met name in de grond.

Vandatrips (Dichromothrips corbetti): Volwassen trips is donkerbruin tot zwart van kleur met een witte streep op de rug. Komt met name voor in orchideeën, in de bloemen en ook op de bladeren. Verpoppen doen ze in de plant, niet in de grond.

Zebratrips (Parthenothrips dracaena): Volwassen trips is licht tot donkerbruin met zwarte vlekken op witte vleugels. Deze trips zit met name op het oude blad. Alle ontwikkelingsstadia van de Zebratrips zijn op (eistadium in) het blad, ook het popstadium.

Pepertrips (Thrips parvispinus): De volwassen mannetjes zijn geel en de volwassen vrouwtjes zijn bruin waarvan de kop en eerste stuk van het lijf geel. Ze komen voor in bloemen en op blad. Ze geven met name misvormde bladeren. De volwassen trips vliegt niet graag.

Orchideetrips (Chaetanaphothrips orchidii): Volwassen trips is geel met donkere vleugels. Larven en volwassen trips bevinden zich in bloemen en op bladeren. Het popstadium is met name in de grond.

Biologische bestrijding trips

Omdat trips een vrij complexe levenscyclus heeft (ei in het blad, popstadium bij bepaalde soorten in de grond etc) moet bij de tripsbestrijding voor verschillende methoden worden gekozen. Kies voor de bestrijders die het beste bij de soort aanwezige trips past.

Vangplaten om de volwassen trips weg te vangen. De kleur van de vangplaten (blauw of geel) trekt trips aan en door de lijmlaag op de vangplaat blijft de trips vastplakkken. Zo worden volwassen trips wegevangen waardoor er minder nieuwe eitjes worden gelegd. Vangplaten hebben minder effect bij de tripssoorten waarvan het volwassen stadium nauwelijks vliegt.

Roofmijten (A. cucumeris en A. Swirskii): eten de kleinste larvenstadia. Minder resultaat bij dikke larven die zichzelf verdedigen.

Orius: roofwants die zowel larven als volwassen trips eet. Kan een tripsplaag wegwerken maar dit lukt niet altijd. Orius voelt zich niet overal thuis.

Bodemroofmijt Hypoaspis: Eet tripspoppen in de grond. Geen effect bij tripssoorten die op het blad verpoppen. Wel ook heel effectief in het voorkomen van varenrouwmugjes bij potplanten.

Gaasvlieg: eet zowel de larven als volwassen trips. Eet naast trips ook bladluis, wolluis en spint. Eet een plant niet geheel schoon dus blijft altijd iets achter maar kan een tripsplaag wel onder controle brengen.

In een ander blog wordt dieper op de biologische bestrijding ingegaan zoals de soorten roofmijten. Wilt u meer weten over trips? Neem dan contact met ons op.

laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van tuiniernatuurlijk.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 40 reviews.
  • Geen producten in de kruiwagen
Huis
Winkel
0 Winkelwagen
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.