Trips in kamerplanten, wat nu?
Inhoudsopgave
Worden de bladeren van je kamerplanten geel? Zie je zilvergrijze vlekjes met zwarte puntjes? Grote kans dat je plant last heeft van het beestje trips.
Tripsen zijn de kleinste gevleugelde insecten die er zijn. Ze worden in gematigd gebied niet groter dan 1-2,5mm. Ondanks dat ze zo klein zijn kunnen ze veel schade geven aan planten.
Schade veroorzaakt door trips
Trips zuigt plantencellen van het oppervlakteweefsel leeg waardoor zilvergrijze vlekjes ontstaan. De uitwerpselen van trips zijn zichtbaar bij de vlekjes als zwarte puntjes. Daarbij legt trips haar eitjes in het blad wat kleine lelijke streepjes geeft. Deze streepjes worden wel eilegkraters genoemd. Wanneer er bloemen in de plant zitten kunnen deze ook beschadigd raken doordat ze in bloemen waardoor de bloemen misvormd raken.
Sommige tripssoorten zorgen voor virusoverdracht waardoor planten ziek worden.
Ontwikkelingsstadia trips
Tripsen doorlopen 6 ontwikkelingsstadia namelijk: ei, eerste larvestadium, tweede larvestadium, pre-pop, pop en volwassen stadium. Alleen het volwassenstadium heeft vleugels en kan vliegen.
Levenscyclus trips bron: Biobest
Diverse soorten trips
In kamerplanten kunnen diverse soorten trips voorkomen. Omdat de levenswijze tussen de soorten trips onderling verschillen is het goed om te kijken welke trips er in de planten aanwezig is. Zo kan voor de juiste bestrijdingsmethode gekozen worden. Hieronder worden de belangrijkste soorten trips beschreven waardoor te bepalen is welke soort aanwezig is. Met name echinothrips komen we veel tegen in groene kamerplanten.
Echinothrips (Echinothrips americanus)
De volwassen trips is donkerbruin tot zwart met een herkenbare witte streep op de rug. Deze trips bevindt zich alleen op de bladeren, met name het oude blad, op de onderkant maar ook op de bovenkant. Ook het popstadium vindt plaats op de bladeren. De larven zijn wit van kleur en in verhouding groot en dik en verdedigen zichzelf door met hun staart te zwiepen wanneer ze door roofmijten worden aangevallen. De volwassen Echinotrips vliegt nauwelijks.
Echinothrips, rechts de witte larve bron: Biobest
Californische trips (Frankliniella occidentalis)
Volwassen trips is geel tot donkerbruin van kleur. Komt in veel gewassen voor. De larven en volwassen trips zitten graag in bloemen maar komen ook op het blad (onderkant) voor. Het popstadium van de californische trips is met name in de grond.
Californische trips
Tabakstrips (Thrips tabaci)
Volwassen trips is lichtgeel tot bruin van kleur. Bevindt zich met name op de jonge bladeren. Hier zitten ze aan de onderkant van het blad tegen de nerven aan. Het popstadium van de tabakstrips is met name in de grond.
Vandatrips (Dichromothrips corbetti)
Volwassen trips is donkerbruin tot zwart van kleur met een witte streep op de rug. Komt met name voor in orchideeën, in de bloemen en ook op de bladeren. Verpoppen doen ze in de plant, niet in de grond.
Zebratrips (Parthenothrips dracaena)
Volwassen trips is licht tot donkerbruin met zwarte vlekken op witte vleugels. Deze trips zit met name op het oude blad. Alle ontwikkelingsstadia van de Zebratrips zijn op (eistadium in) het blad, ook het popstadium.
Pepertrips (Thrips parvispinus)
De volwassen mannetjes zijn geel en de volwassen vrouwtjes zijn bruin waarvan de kop en eerste stuk van het lijf geel. Ze komen voor in bloemen en op blad. Ze geven met name misvormde bladeren. De volwassen trips vliegt niet graag.
Orchideetrips (Chaetanaphothrips orchidii)
Volwassen trips is geel met donkere vleugels. Larven en volwassen trips bevinden zich in bloemen en op bladeren. Het popstadium is met name in de grond.
Japanse bloementrips (Thrips setosus)
De trips is donkerbruin van kleur. het eerste stuk van de vleugels vanaf het lijfje is wit en steekt daardoor af bij de rest van het lichaam. de larven zijn geel tot wit van kleur. Deze trips komt voor op de bladeren en in bloemen en verpopt op het blad.
Biologische bestrijding trips
Omdat trips een vrij complexe levenscyclus heeft (ei in het blad, popstadium bij bepaalde soorten in de grond etc) moet bij de tripsbestrijding voor verschillende methoden worden gekozen. Kies voor de bestrijders die het beste bij de soort aanwezige trips past.
Vangplaten
Vangplaten kunnen worden gebruikt om de volwassen trips weg te vangen. De kleur van de vangplaten (blauw of geel) trekt trips aan en door de lijmlaag op de plaat blijft de trips plakken. Zo worden volwassen trips wegevangen waardoor er minder nieuwe eitjes gelegd kunnen worden. Vangplaten hebben minder effect bij de tripssoorten waarvan het volwassen stadium nauwelijks vliegt. De groene vangplaat is speciaal voor Echinothrips ontwikkeld.
Roofmijten
Er zijn verschillende soorten roofmijten die trips eten. Roofmijten (A. cucumeris en A. Swirskii): eten de kleinste larvenstadia net uit het eitjes gekropen. De grote larven van echinothrips worden niet goed bestreden.
Bodemroofmijt Hypoaspis eet tripspoppen in de grond. Er is geen bestrijdend effect op de tripssoorten die op het blad verpoppen. Hypoaspis is wel heel effectief bij de bestrijding van rouwvliegjes.
Roofwants
Roofwants Orius eet zowel de larven als volwassen trips. Orius eet alle soorten trips maar voelt zich niet overal thuis.
Gaasvlieg
Gaasvlieg Chrysoperla carnea eet zowel de larven als volwassen trips. De gaasvlieg eet naast trips ook bladluis, wolluis en spint.
Rooftrips
Rooftrips Franklinothrips vespiformis eet zowel de larven als volwassen trips van bijna alle tripssoorten. Het is een effectieve bestrijder van bladtripsen.
Bestrijden van Echinothrips
- groene vangplaten
- orius
- gaasvlieg
- rooftrips
Bestrijden van Californische trips, Tabakstrips, Pepertrips, Orchideetrips, japanse bloementrips
- gele of blauwe vangplaten
- bodemroofmijt Hypoaspis
- roofmijten swirskii of cucumeris
- orius
- rooftrips
- gaasvlieg