Gratis verzending vanaf €75;     Brievenbuspost NL €1,50;       Pakketpost NL €4,99;   Verzending Be en Du €7,99

Menu
HuisBlogEmelten of engerlingen

Emelten of engerlingen

Wanneer een gazon bruine plekken vertoond kan de oorzaak liggen bij het aanwezig zijn van engerlingen of emelten. Maar wat is het verschil? Het is lastig om te bepalen of je last hebt van emelten of juist van engerlingen. Omdat het voor een goede bestrijding belangrijk is te weten welk beestje de schade aanricht volgen hier de verschillen tussen een emelt en een engerling op een rijtje:

Het verschil tussen emelten en engerlingen

Emelt  Engerling 
donkergrijs/donkerbruin  Wit met bruine kop  
pootloos  Heeft 6 poten achter zijn kop 
recht  Ligt standaard in een c-vorm 

Nu je de verschillen weet tussen engerlingen en emelten kun je onderstaand lezen hoe je ze kan bestrijden.

Hoe bestrijdt je emelten in het gazon

Emelten, de larven van de langpootmug, eten graag van het jonge groene gras. De schade door emelten zelf aan het gazon valt nog te overzien maar met name vogels en zwijnen zorgen ervoor dat het gazon erg beschadigd raakt. Zij vinden emelten erg lekker en graven en pikken in het gazon op zoek naar de emelten. Bestrijden van de emelten met aaltjes lukt het beste op het eerste larvenstadium van de emelt. De weidelangpootmug heeft het eerste larvenstadium in september/oktober. De koollangpootmug heeft 2 generaties per jaar waardoor het eerste larvestadium is in zowel mei/juni als in augustus/september. Een groot nadeel van het aanwezig zijn van emelten is dat de schade doorgaat bij een zachte winter.

Emelten zijn te bestrijden met het Steinernema aaltje. In de zomer wordt gekozen voor Steinernema carpocapsae (werkt tegen emelten iets beter dan S. feltiae maar heeft een bodemtemperatuur van 14 graden Celsius nodig) In het vroege voorjaar en in het najaar wordt gekozen voor Steinernema feltiae welke werkzaam is bij een bodemtemperatuur vanaf 10 graden Celsius. 

langpootmug tuiniernatuurlijk.nl

langpootmug

Hoe bestrijdt je engerlingen in het gazon

Engerlingen is een verzamelnaam voor het larvenstadium van veel verschillende soorten kevers. Diverse soorten engerlingen eten van de wortels van gras. Hierdoor sterft het gras af. Vooral tijdens droge perioden worden de bruine plekken met dood gras goed zichtbaar in het gazon. Vogels en dassen vinden engerlingen erg lekker dus als ze op zoek gaan naar deze keverlarven zorgen ze door hun gepik en gewoel voor extra schade aan het gazon.

Engerlingen zijn te bestrijden met aaltjes. Een kleine maat engerling wordt makkelijker door aaltjes (nematoden) bestreden dan een grote maat engerling. Hierdoor zijn de engerlingen van de rozekever dan ook goed te bestrijden. Deze kever heeft namelijk maar een eenjarige levenscyclus waardoor de engerlingen klein zijn. Bij engerlingen van andere kevers (met een meerjarige levenscyclus) moet vaker teruggekomen worden met aaltjes. Voor het bestrijden van engerlingen met aaltjes wordt het Heterorhabditis bacteriophora aaltje toegepast. Dit aaltje is werkzaam vanaf een bodemtemperatuur van 12 graden Celsius. 

Veel voorkomende engerlingen in het gazon zijn: Rozekever, Meikever, Sallandkever en Junikever. Pas de nematoden in ieder geval toe in juli/augustus/september. Dan zijn de meeste eitjes uitgekomen en zijn de jonge engerlingen nog klein en vatbaar voor de aaltjes. Bij kevers met een meerjarige cyclus (Sallandkever, Meikever) is het goed de aaltjes tevens in mei toe te passen.  Meer lezen over engerlingen?  Lees dan de blog over engerlingen.

De volwassen Rozenkever en Meikever kunnen gevangen worden met een val en lokstof. Beide kevers vliegen met name in mei en juni. Het wegvangen van de kevers in een val geeft ook een kijkje in de plaagdruk en maakt het zichtbaar of er jaarlijks een toe-of afname is. 

meikever tuiniernatuurlijk.nl

meikever

Om het gazon een boost te geven kan de bodemverbeteraar Biopak worden toegepast. Biopak stimuleert de aanmaak van kiemwortels waardoor het gras weer sneller aangroeit. 

Twijfelt u of u te maken heeft met emelten of engerlingen? Neem gerust contact met ons op! Het is namelijk zo zonde om de verkeerde aaltjes te bestellen…… 

laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van tuiniernatuurlijk.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 55 reviews.
  • Geen producten in de kruiwagen
Huis
Winkel
0 Winkelwagen
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.