Zwarte vliegjes bij kamerplanten
Inhoudsopgave
Last van zwarte vliegjes bij de kamerplanten? Grote kans dat er varenrouwmug rondvliegt. Varenrouwmug, ook wel rouwmugje of rouwvliegje genoemd is een mugje van zo’n 2-5mm groot en zwart-grijs van kleur. De larve van de varenrouwmug is doorzichtig-wit van kleur met zwarte kop, is 5-12mm lang, heeft geen poten en leeft in de potgrond.
Varenrouwmug of fruitvliegje?
Varenrouwmug is een ander beestje dan een fruitvliegje. Een fruitvliegje is ongeveer 3-4mm groot, iets dikker dan de varenrouwmug, lichtbruin van kleur en heeft rode oogjes. Met name de plek waar het beestje zich bevind geeft aan met welk insect je te maken hebt. Varenrouwmuggen zitten bij planten en fruitvliegjes bij het fruit in de fruitschaal en bij de GFT-bak.
Schade door varenrouwmug
De volwassen varenrouwmug steekt niet maar ze zijn in grote aantallen wel heel vervelend. Vaak vliegen ze rondom de kamerplanten maar op een gegeven moment vliegen ze ook bij het scherm van de computer, bij de tv, rondom je gezicht en vliegen ze zelfs bij je kopje thee.
Het mugje legt eitjes in de potgrond. 1 vrouwtje kan wel tot 300 eitjes leggen. Uit de eitjes komen de larven. Deze larven knagen aan plantenwortels. Een volgroeide plant met veel gezonde wortels zal er niet zoveel last van hebben. Jonge plantjes met nog weinig wortels hebben er echter wel last van. Stekplantjes kunnen door varenrouwmug zelfs geheel afsterven. Daarbij ontstaan er door het geknaag aan de wortel kleine wondjes waar schadelijke schimmels kunnen groeien die de plantjes ziek maken.
Voorkomen is beter dan genezen
Om rouwvliegjes te voorkomen kunt u zich aan de volgende tips houden:
- Koopt u nieuwe planten? Kijk dan eerst goed in de winkel of er geen vliegjes bij de planten vliegen.
- Koop een goede kwaliteit potgrond en controleer voor gebruik of er geen vliegjes uit de zak komen vliegen.
- Geef de planten niet teveel water, rouwvliegjes vinden natte grond heerlijk.
Toch last van rouwmugjes?
Is het maar 1 besmette plant zonder veel waarde? Doe deze dan weg, probleem is dan gelijk opgelost.
Meerdere besmette planten? Biologische bestrijding is de oplossing!
Wilt u de mugjes bestrijden doe dit dan biologisch. Biologische bestrijding is effectief en veilig voor mens, plant, dieren en het milieu.
Zwarte vliegjes bij kamerplanten, de oplossing:
Decofixer
U kunt met gele plakplaten, of Decofixer, de volwassen mugjes wegvangen. Het mugje komt af op de kleur geel en zal vastplakken in de lijm van de plakplaat. Ieder gevangen mugje scheelt toch al snel gemiddeld honderd nieuwe eitjes….
Aaltjes
Tegen de larven van de varenrouwmug kunnen aaltjes, oftewel nematoden, worden aangegoten. Deze aaltjes leven, net als de larve van de varenrouwmug, in de grond. Het aaltje dringt de larve van de varenrouwmug binnen die vervolgens ziek wordt en bezwijkt.
Varenrouwmugpakket
Een combinatie van aaltjes en vangplaten geeft het snelste effect omdat dan zowel de larven als het volwassen mugje tegelijkertijd worden aangepakt. Hiervoor is een speciaal pakket te koop.
Roofmijten
Tevens kan de bodemroofmijt Hypoaspis worden ingezet. Deze roofmijt is een allesvreter en eet naast de varenrouwmuglarven ook tripspoppen en springstaarten. Hypoaspis heeft wel tijd nodig om een populatie op te bouwen en wordt daarom vaak preventief of naast aaltjes ingezet. Voor een acuut probleem is de ontwikkeling van Hypoaspis te traag maar de bodemroofmijt kan na de aaltjes wel een nieuwe plaag voorkomen.
Hoe vervelende vliegjes in planten te voorkomen lees je in de blog: 7 tips om vliegjes bij planten te voorkomen