Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes
Inhoudsopgave
Van alle kevers is dit diertje misschien wel het meest geliefd: het lieveheersbeestje. Het diertje staat symbool voor geluk, liefde en onschuld. In het Nederlands hebben we dan ook verschillende liefkozende namen voor dit beestje, zoals kapoentje, pimpampoentje of boerinnetje. Of misschien herinner je je de T-shirts met liefebees nog wel. Bovendien staat dit bijzondere kevertje symbool voor de strijd tegen zinloos geweld. Naast dat dit mooie, rode beestje met zwarte stippen het goed doet op T-shirts en stoeptegels is hij ook nog eens heel nuttig. Een lieveheersbeestje eet namelijk voornamelijk bladluizen. Daar kan je goed gebruik van maken als je een tuin hebt of een professionele plantenkwekerij. Daarom kun je lieveheerbeestjes kopen om natuurlijk en biologisch bladluizen te bestrijden.
Het lieveheersbeestje
Lieveheersbeestjes behoren tot de familie van de kevers. Er zijn verschillende soorten, maar de zevenstippelige komt in Nederland het meest voor. Dit is het bekende rode kevertje met zeven zwarte stippen. Het aantal stippen zegt helemaal niets over de leeftijd van lieveheersbeestjes, maar soms kan je aan het aantal stippen wel de soort herkennen. Er zijn ook gele, oranje, zwarte en witte lieveheersbeestjes met zwarte of rode stippen. De felle kleur die je ziet, is het dekschild. Hieronder zitten twee dunne, doorzichtige vleugels, waar het kevertje mee kan vliegen. Zoals alle insecten hebben ze zes poten. De meeste lieveheersbeestjes eten bladluizen en andere kleine diertjes, maar sommige soorten eten planten en schimmels. De larven van het lieveheersbeestje zijn net kleine rupsjes met een stekelachtige buitenkant. Ook de larven eten bladluizen tot ze zich verpoppen. Als lieveheersbeestjes zich in het nauw gedreven voelen, laten ze een gele vloeistof los. Deze vloeistof is bitter en stinkt. Als vogels dit proeven, dan laten ze het diertje los. Het is dus een succesvol verdedigingsmechanisme. De vloeistof is niet giftig.
Het lieveheersbeestje als biologische bestrijding van bladluis
Lieveheersbeestjes zijn een natuurlijke vijand van de bladluis. Als je last hebt van bladluizen in de tuin, moestuin of in de groentekas, dan lossen lieveheersbeestjes dat graag voor je op. Een volwassen lieveheersbeestje eet maar liefst ongeveer 80 bladluizen per dag. De larve van het lieveheersbeestje moet er nog van groeien en eet zelfs ongeveer 150 bladluizen per dag. Daarom is het inzetten van lieveheersbeestjes een effectieve en natuurlijke manier om als biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluizen te gebruiken. Natuurlijk wordt hier alleen de soort voor gebruikt die geen planten eet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de lieveheersbeestjes je planten beschadigen. Ze zullen juist je planten beschermen door de beschadiging door bladluizen te voorkomen. Gif of andere bestrijdingsmiddelen kunnen giftig zijn voor de omgeving en zelfs voor je huisdieren. Daar hoef je je met lieveheersbeestjes geen zorgen om te maken. Ook professionele kwekerijen en gemeenten gebruiken steeds vaker lieveheersbeestjes, omdat het inzetten van de natuurlijke vijand van de bladluis het gebruik van gif kan verminderen of zelfs voorkomen en net zo effectief is.
Larven of volwassen dieren?
Als je lieveheersbeestjes wilt kopen kun je het beste voor larven kiezen in plaats van voor het volwassen kevertje. Allereerst eten de larven bijna twee keer zo veel bladluizen per dag als een volwassen lieveheersbeestje. Daarbij kan een larve niet vliegen en het volwassen dier wel. Een larve zal dus veel langer in jouw tuin of kas blijven en helpt je langer en effectiever bij de bestrijding van de bladluizen. Je zet de larven op de plekken met de meeste luizen. Daar eten ze hun buikje rond en ze zullen pas naar een andere plant gaan als alle bladluizen op zijn.
Bladluizen en mieren
Mieren zijn de grootste vrienden van bladluizen. Een mier eet namelijk graag de zoete stof die door de bladluis wordt uitgescheiden. Om genoeg van deze vloeistof te kunnen oogsten, zorgen de mieren goed voor de bladluizen. Ze houden ze bij elkaar en ze beschermen ze tegen roofdieren. De mieren zijn eigenlijk een soort boeren en de bladluizen zijn het vee. Als je lieveheersbeestjes wilt gebruiken voor de bestrijding van bladluizen, dan moet je er eerst zeker van zijn dat je geen mieren hebt die voor de bladluizen zorgen. Anders zullen de mieren de bladluis namelijk beschermen tegen de larven en lieveheersbeestjes. Het is belangrijk om eerst de mieren te bestrijden, voordat je de lieveheersbeestjes in je moestuin uitzet. Er zijn verschillende manier om de mieren biologisch te bestrijden. Dit kan met behulp van aaltjes of met Treefixer boomlijmband. Door boomlijmband om een stam te wikkelen maak je een barrière voor de mieren en kunnen ze niet meer naar de luis wandelen.
Een goede omgeving creëren voor je lieveheersbeestjes
Om zo lang mogelijk van jouw lieveheersbeestjes te kunnen genieten, moet je een goede omgeving voor ze creëren. Dan helpen ze je zo lang mogelijk om de bladluis te bestrijden. Er zijn diverse planten waar lieveheersbeestjes blij van worden. Onder andere de paardenbloem en goudsbloem, maar ook de koriander, peterselie en het duizendblad. Er zijn speciale zadenmixen te koop met bloemen en planten, die lieveheersbeestjes aantrekken. Overwinteren doen lieveheersbeestjes het liefst in een dichte, groenblijvende heester of in je warme huis. Tijdens de eerste warme lentedagen ontwaken ze weer en gaan ze voor je aan de slag door de bladluizen op te eten. Door goed voor je lieveheersbeestjes te zorgen, blijven ze generaties lang in je tuin om jouw tuin bladluisvrij te houden.